Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Múlt héten új jachtot vett, most egy balatoni butikszálló következett – így telik az egyik leggazdagabb magyar nyara

A balatonfüredi szálló uniós támogatással épült, az ötéves kötelező fenntartási idő után azonnal eladták korábbi tulajdonosai.

Megszűnt szállodaként funkcionálni a balatonfüredi Villa Vitae, miután Szijj László – Magyarország 9. leggazdagabb üzletembere – júliusban megvásárolta – szúrta ki az Alfahír.

A helyi turisztikai viszonyokat ismerők korábban a Forbes.hu-nak is arról beszéltek, a mindössze néhány éve kialakított szálló bezárt, mert megvált tőle az E55 Kft. A vállalkozás Eppel János tulajdonában áll, aki a Porsche Hungáriának tulajdonosa is volt – ami rendre jól szerepelt közbeszerzéseken.

A helyiek szerint csak idő kérdése volt, hogy Szijj vásárlása hivatalos legyen.

Uniós és állami támogatások

Az E55 Kft. korábban 468,3 millió forint uniós támogatást nyert el turisztikai beruházásra, illetve a szálló kialakítására. Ezen felül a kormányzati Kisfaludy-program részeként 79 millió forintot kapott.

Az uniós támogatás feltétele, hogy öt éven át nem lehet elidegeníteni az ingatlant,

de a kötelező fenntartási időszak után azonnal eladták Szijj Lászlónak.

Új a jacht is

Ahogy egy hete a Forbes.hu is beszámolt róla, háromszintes luxusjachtot vett a 9. leggazdagabb magyar offshore cége. Az 50 méter hosszú Seagull MRD névre hallgató jacht tavaly készült Livornóban, máltai zászló alatt járja az Adriát, és a máltai nyilvántartás szerint ugyanaz a cég, az L&L Charter tulajdonolja, mint elhíresült elődjét, a Lady MRD szuperjachtot, amelyik csak 42 méter hosszú, de szintén az olasz Benetti gyárban készült.

A hajó véltelára az Átlátszó szerint 10,5 milliárd forint lehetett.

Szijj Lászlónak volt már egy jachtja, a hírekből jól ismert Lady MRD, aminek vendége volt tavaly nyáron Szijjártó Péter külügyminiszter is. Az Átlátszó értesülése szerint ezt a jachtot eladták.

Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook
Szíjj László

A Forbes legutóbbi kimutatása szerint Szíjj a 9. leggazdagabb magyar, vagyonát 184,8 milliárd forintra becsültük legutóbb. A Duna Aszfalt szerényebb évet zárt 2020-ban, mint egy évvel korábban, de így sem panaszkodhat. A konszolidált eredményei alapján 254 milliárd volt a forgalmuk, ami 38,5 milliárdos adózott eredménnyel párosult.

Kiemelt kép: Villa Vitae/Instagram

Oszd meg!