Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Keszthelyi Erik, Fotó: The Orbital Strangers Project

Mészáros belépett a biztosítási piacra is – nem akárkivel állt össze

Vártunk egy bejelentést ma Mészáros-ügyben, az is lesz majd tőzsdezárás után, de előbb jött egy GVH határozat is. Újabb piacon, újabb nagy szereplőben szerzett részt a felcsúti mágnás. 

Bejelentés várható ma arról, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Opus Gobal újabb céget vásárolt fel, de ez még nem az.  Befutott ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása arról, hogy a biztosítási alkusz piacot letaroló, eddig Keszthelyi Erik tulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz (HBA) Kft.-ben is irányítást szerzett a Mészáros Csoport.

A HBA a nagyvállalati ügyfelek kiszolgálására szakosodott biztosítási alkuszként, és az elmúlt években lendületesen növekedett – nem teljesen függetlenül attól hogy számos állami vagy az államhoz köthető ügyfele van.

Keszthelyi mégsem a tendergyőztes Fidesz-közeli vállalkozó archetípusa, alulról indult, kapcsolatok nélkül lett egy milliárdos alkusz-birodalom feje.

Letarolta az alkuszpiacot

Keszthelyi Erik. Fotó: The Orbital Strangers Project

Keszthelyi Erik. Fotó: The Orbital Strangers Project

Keszthelyiről 2016 májusában írtunk portrét – hiszen a piac sem értette igazán, hirtelen felfutásának mi állhat a hátterében. 2010-ben amikor néhány évnyi biztosítási ügynöki terepmunka után az egykori pincér bevásárolta magát egy kis szekszárdi alkuszcégbe, még aligha jegyezték a szakmában. A kft., amelynek akkor húsz-százalékos résztulajdonosa lett, Optimál-GB névre hallgatott, és éves szinten pár tízmilliós árbevétele volt. Ugyanez a társaság 2012 óta egyedül Keszthelyi Erik tulajdonában van, egy éve Hungarikum Biztosítási Alkusz néven fut, közel egymilliárd forintos forgalommal bír, és

a Volán-társaságoktól a BKV-n át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő-ig tucatnyi el nem hanyagolható súlyú állami intézmény, plusz még egy sor önkormányzat biztosításait kezeli.

Az elmúlt években számos konkurensét felvásárolta, így például a kkv szegmensben abszolút piacvezető Palladium Consultingot – a cég az egykori Brokernetből lett Quantishoz tartozott korábban.

2016: nem vagyok bekötve sehova

A vállalkozó amúgy soha sem titkolta politikai nézeteit. Ahogy 2016-ban is írtuk, “nem csillapítja a politikai gyanakodásokat, hogy Keszthelyi Erik tavaly hárommillió forinttal támogatta a Fidesz által életre hívott Szövetség A Polgári Magyarországért Alapítványt. A Fidesz 2014-es egyéni adományozói között is szerepel – 1,3 millió forinttal – egy bizonyos Keszthelyi Erik. „Az én vagyok – erősíti meg. – Magamat abszolút jobb-oldali érzelműnek tartom, és ezt a pénzt magánemberként adtam. Ez egy magánbefizetés volt, azt gondoltam, hogy szeretném a támogatásomat kifejezni.

Nem az volt a célom, hogy ezzel politikai kapcsolatokat építsek. Nincs személyes bekötöttségem senkihez, akinek a gazdasági életben ma befolyása volna.”

Nagy fordult a világ, mert míg két éve azt mondta a Forbesnak, nincs bekötöttsége, a GVH döntése után hivatalos: Mészáros Lőrinc üzlettársa lett. Aki nagyon is be van kötve és hatalmas a befolyása a gazdasági életben.

 

„Az utazás egyik jó oldala, hogy megtanulod, mit értékelj, ha egyszer hazatérsz”