A Katedrálisnak becézett, 2013-ban átadott ultramodern és gyönyörű bilbaói stadion, a San Mamés
Fotó: A Katedrálisnak becézett, 2013-ban átadott ultramodern és gyönyörű bilbaói stadion, a San Mamés
rövid hír

Tizenkettő helyett végül tíz város rendezi meg a nyári foci Eb-t

Zsiborás Gergő
2021. április 23. 2 perc olvasás

Bilbaóban sem a városi, sem pedig a tartományi vezetés nem vállalt garanciát arra, hogy lehetnek nézők a nyári Eb meccseken, végül Dublin is kiesett a rendezők közül. 

Róma és München is vállalta, hogy beenged nézőket, így eldőlt, hogy a kérdéses négy város közül kettőben lesz meccs a nyári Európa-bajnokságon, ez azt is jelenti, hogy az eredeti terveknek megfelelően a magyar válogatott is utazik majd, az egyik csoportmeccsüket ugyanis Münchenben játszák majd a mieink a hazaiak ellen. 

Elsőként Dublin kapcsán merült fel, hogy nem tud majd mérkőzést rendezni, a tornát szervező – és viharos héten túllévő – európai szövetség, az UEFA ugyanis kikötötte, hogy csak az maradhat rendező város, amelyik vállalja, hogy szurkolókat enged be a meccsekre.

Írországban és Spanyolországon belül Baszkföldön viszont elég rossz most a járványhelyzet, így ezek a városok nem mertek garanciát vállalni nézők beengedésére. Bilbao az UEFA lépése miatt lehet, hogy kártérítési pert indít. A helyét Sevilla veszi át, a spanyol válogatott tehát otthon játszik majd így is. Dublin helyét a stadionkapacitás felének megtöltését vállaló Szentpétervár veszi át, így az oroszok összesen hét meccset rendeznek majd. 

Külföldiek is jöhetnek, Budapest teltházzal rendezne Eb-meccseket

Budapest négy mérkőzésnek ad majd otthont, egyedüliként vállalta, hogy megcélozza a teltházat, a legtöbb rendező a stadionkapacitás 25-50 százalékát tervezi feltölteni. 

Borítókép: A Katedrálisnak becézett, 2013-ban átadott ultramodern és gyönyörű bilbaói stadion, a San Mamés