rövid hír

Egy város bukhatja a foci Eb-t, Budapesten több mint 30 ezer szurkoló lehetne

Forbes
2021. április 07. 3 perc olvasás

Egy év halasztás után 12 vendéglátó városban rendezi meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a nyári Európa-bajnokságot. Fennáll a veszélye, hogy Dublin kikerül a helyszínek közül. 

Az Ír Labdarúgó Szövetség (FAI) közölte az UEFA-val, hogy egyelőre nem tudja biztosan ígérni, hogy nyáron szurkolókat tud engedni a stadionjaiba, az ehhez szükséges tervet sem tudták leadni – írja a The Athletic. Dublin négy meccset rendezne, de az UEFA kikötötte, hogy csak olyan város maradhat rendező, aki biztosítja, hogy nézők – ha nem is teltház – előtt játszhassák a meccseket. 

A rendező városoknak szerdáig kellett jeleznie, hogy be tudnak-e majd nézőket engedni a kontinentális tornára, tervet is kellett küldeniük az UEFA-nak, hány nézővel számolnak. Írországban egyelőre alacsony az átoltottság és szigorúak a járványügyi intézkedések. Az UEFA által szabott rövid határidőn belül ilyen körülmények között nem tudtak kidolgozni megfelelő tervet, sok a bizonytalanság. Úgy tudni, jelenleg csupán a stadionkapacitás 10 százalékával számolnak, az UEFA ezt kevesli.

Egyeztetve a kormányzattal a helyi szövetség annyit közölt az UEFA-val, hogy ebben a helyzetben a közegészségügyi szempontok a legfontosabbak. Arról nem tudni, hogy Dublin visszalépne emiatt. Konkrétumok hiányában egyelőre kérdéses, hogy az E csoport meccseit (Szlovákia, Lengyelország és Svédország lesz a hazaik ellenfele) le tudják-e játszani Dublinban, amely a csoportmeccseken felül egy mérkőzésnek ad még otthont a kieséses szakaszban.

Anglia már jelezte korábban, kész több mérkőzést is átvenni, a legkönnyebb ide lenne átszervezni ezeket a találkozókat. Anglia létesítményekben és átoltottságban is jól áll, a Premier League-ben májusban már nézők előtt játszanának meccseket, a harmadik hullám előtt is volt rá precedens, hogy pár ezer szurkolót visszaengedtek a stadionokban bajnoki meccseken.  

Az UEFA április 19-én hozza meg a végső döntést a helyszínekről, addig áttekinti a lehetséges alternatívákat. 

Glasgow-ban ezzel szemben biztosan lesznek meccsek, 12 ezer szurkoló bemehet majd a Hampden Parkban megrendezendő 4 találkozóra, erre már a kormány is rábólintott. A legtöbb rendező szintén a stadionkapacitás 25 százalékát töltené fel szurkolókkal, de Szentpétervár már most jelezte, félházzal mennek majd a meccseik.

Budapest is a rendezők között van, az NSO úgy tudja, a cél, hogy nálunk is a Puskás Aréna felét megtöltsék szurkolóval, ez több mint 33 ezer szurkolót jelentene. A magyar válogatott kijutott a tornára, hazai közönség előtt játszanak. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Budapest által rendezett négy mérkőzésre majd csak beoltott szurkolók mehetnek.  

A döntőt majd Londonban, a 90 ezres Wembley stadionban rendezik, jelenleg a terv az, hogy 45 ezren bemehessenek, de a helyi szövetség, az FA és az UEFA is azon van, hogy lehetőleg teltházzal menjen a döntő. A Wembley-ben a jövő hónapban rendezik az FA kupa döntőjét, a terv itt az, hogy félház legyen, ami jó felkészülés lesz a nyári Európa-bajnokságra.