rövid hír

Külföldiek is jöhetnek, Budapest teltházzal rendezne Eb-meccseket

Zsiborás Gergő
2021. április 09. 3 perc olvasás

Megjelent az UEFA honlapján, hogy a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot szervező 12 város milyen feltételek mellett bonyolítaná le a mérkőzéseket. Négy város egyelőre nem mert komolyabb vállalást tenni, Budapest tűnik a legbátrabbnak. 

Noha eredetileg úgy tervezték, hogy csak helyi szurkolók lehetnek a meccseken, az UEFA ma azt jelentette be a héten megkapott tervek alapján, hogy három olyan helyszín is van, amelyik vállalta, hogy az Eb-re érkező szurkolók külön szabályok alapján, de korlátozások nélkül léphetnek majd be az országba. Így Szentpétervárra, Bakuba és Budapestre akár karantén-kötelezettség nélkül is érkezhetnek szurkolók.

Nemcsak védettségi igazolást fogadnak el

A kormány a héten azt jelentette be, hogy csak védettségi igazolvánnyal (vagy védettséget igazoló okmánnyal) rendelkezők léphetnek majd be a stadionokba.

Újdonság, hogy Budapesten a beutazást megelőző 5 napban elvégzett két teszt – negatív eredménnyel – is elegendő lesz a belépésre. 

Csak azok kaphatnak felmentést, akik érvényes jeggyel is rendelkeznek (aki csak szurkolói zónába érkezne, például, nem kap felmetést a beutazási szabályok alól). Legalább is ez áll abban a tervben, amit az MLSZ megküldött a héten az UEFA-nak – ez persze változhat a járványügyi helyzet függvényében. 

Sipos Jenő, az MLSZ szóvívője már egy reggeli interjújában aláhúzta, a biztonsági és járványügyi előírások maximális betartása mellett lehet csak szó a nézők beengedéséről. 

A 12 fogadó országból kilenc azonban semmilyen felmentést nem ad majd a külföldről érkező szurkolóknak. Elvileg ezekre a helyekre is érkezhetnek majd külföldi szurkolók, de nekik vállalniuk kell így akár a (jellemzően) kéthetes karantént is. 

Négy város billeg

Róma, München, Bilbaó és Dublin egyelőre nem tudott komolyabb kötelezettségeket vállalni, ők április 19-ig kaptak még időt arra, hogy megfelelő tervet dolgozzanak ki. Dublinról kiszivárgott korábban, a jelenlegi helyzetben maximum csak a helyek 10 százalékát töltenék fel a stadionban, de az UEFA ezt kevesli, legalább 25 százalékos helykihasználásra törekszik mindenhol. Azt már jelezték: zártkapus meccsekről szó sem lehet, aki nem vállalja a nézők beengedését, bukja a rendezést. 

Erősen kérdéses Bilbao sorsa, a baszk tartományi vezetés ragaszkodik a szigorú szabályokhoz, nem engednek nézőket sporteseményekre. 

Egyelőre Budapest az egyetlen, amely hivatalosan is jelezte, célja, hogy teltházzal rendezhesse meg a meccseket.

Szentpétervár azt mondta, az 50 százalékos kapacitásfeltöltést biztosan vállalják, a helyzet függvényében ez lehet majd több is. 

Mi lesz a döntővel? 

Londonban egyelőre nem voltak ennyire bátrak. Ez a város szervezi majd a legtöbb meccset. Az biztos, hogy a csoportmeccseken és a nyolcaddöntőkben a stadionokat csak 25 százalékig töltik fel. Azonban arról már korábban is nyilatkoztak óvatosan, hogy az elődőntőkben és a döntőben ennél arányaiban több nézőt szeretnének majd vendégül látni. 

A jövő hónapban rendezik meg az FA kupadöntőjét a Wembley-ben, a jelenlegi tervek szerint félházzal, vagyis 45 ezer szurkoló előtt.