Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szeretik a milliárdosok Albániát, Jászai Gellért is épp arrafelé terjeszkedik

Szeretik Albániát a magyar milliárdosok. A héten volt hír, hogy Csányi Sándor OTP-je a második albán akvizícióját hajtotta végre, ma pedig Jászai Gellért 4iG-je közölte, hogy megveszi az ALBtelecom 80,27 százalékát. A vételár nem nyilvános.

A társaság Albánia elsőszámú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató.

Az albán hatóságoknak még jóvá kell hagyni a dealt, várhatóan jövő év januárjában zárul le végleg.

Török holding a 4iG-ben

Az albán állam bent marad a cégben az Albán Gazdasági Minisztériumon (13,78%) és az Albán Postán (2,47%) keresztül. A pakett több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, melynek eredményeként intézményi befektetőként Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding 3 százalék körüli tulajdont szerezhet a hazai infokommunikációs nagyvállalatban.

Jászai Gellért brutális sebességgel, de főleg hitelekből növekvő vállalatbirodalma nemrég épp azzal került be a hírekbe, hogy az izraeli védelmi minisztérium bizarrnak nevezte a 4iG helyi akvizícióját. A cég még októberben vette meg az izraeli Spaceomot 65 millió dollár, azaz 18,8 milliárd forint körüli összegért., de az üzlethez a helyi hatóságok jóváhagyása szükséges.  A minisztériumnak viszont nem tetszik, hogy az Orbán Viktorhoz közeli 4iG bevásárolhatja magát az izraeli cégbe, „instabil és antidemokratikus entitásoknak” szolgáltatva ki azt.

Oszd meg!