Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Jászai Gellérték tényleg meghódítanák a világűrt

Mondhatni ilyen magasra még nem tört magyar milliárdos: az állami tendereken hízó 4ig újabb céget vesz, a cél a világűr meghódítása. A közel 19 milliárd forintos felvásárlás ősszel zárulhat le.

Mit jelentettek most be?

Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a tőzsdén jegyzett informatikai óriás, a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése. A társaság két leányvállalata, a Hunagro Digitel valamint a Carpathiasat előzetes megállapodást kötött a Space-Communication Ltd.-vel (Spacecom), a céltársaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére – közölte a 4ig a Forbes.hu szerkesztőségével.

Pontosan mit is vesz a 4ig?

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műholdüzemeltető- és szolgáltató vállalat, amely hazánkban és a régiónkban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait.

Mennyiért veszik a céget?

A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a Spacecom közgyűlése, valamint az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést. 2021 őszére zárulhat le az üzlet.

A tranzakció becsült értéke 65 millió dollár, azaz 18,8 milliárd forint.

Így hozzák össze az üzletet

A mostani egy előzetes megállapodás, ez arról szól, hogy 4ig zártkörű tőkeemeléssel 51 százalékos tulajdont szerezzen az izraeli tőzsdei társaságban, vagyis irányító többsége lesz majd a cégben. Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti, valamint a tel-avivi értéktőzsdén is bejelentették.

A 4ig megkezdi az ávilágítást és augusztusra tehet konkrét ajánlatot.

Mi van a Spacecom-nál, ami kell a 4ig-nek?

A Spacecom négy geoszinkron műholdból álló flottát tulajdonol, illetve üzemeltet különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek.

Ilyen műholdak miatt (is) kell a Spacecom a 4ig-nek

A 65 munkavállalóval rendelkező Spacecom részvényeivel a Tel-Avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió dollár (25,4 milliárd forint), EBITDA-ja pedig 52 millió dollár (15 milliárd forint) volt. A társaság jelenleg 300 millió dollár (86,7 milliárd forint) értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

Hogy nyilatkoztak az érintettek?

„Bízom benne, hogy a Spacecommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet, amely egyben azt is jelentené, hogy a 4ig csoport sikeresen végrehajtotta első nemzetközi akvizícióját. A tranzakciót nem csak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hiszen egy olyan megállapodást készítünk elő, amely Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén.” – mondta a mai bejelentést követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója. „A Spacecom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a Carpathiasatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához. Így az akvizíció a tudástranszfer, valamint a nemzetközi stratégiai együttműködések kialakítása szempontjából is fontos lépés számunkra” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Arról korábban írtunk, hogy a kormányzati tendereken igencsak jól szerepel a 4ig, a tőzsdén jegyzett társaság ugyanakkor felvásárlásokkal együtt hízik. Többségi tulajdonosa Jászai Gellért, aki korábban fontos csúcsvezető volt a Mészáros-birodalomban, de a két nagy tőzsdei befektető társaság, a Konzum és az Opus összeolvadásának lemenedzselése után profilt váltott, azóta a 4ig-vel foglalkozik.

Oszd meg!