Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Hitelből finanszírozott, agresszív növekedés – leminősítették Jászai 4ig-jét

Leminősítette a 4ig-t a Scope Ratings nemzetközi hitelminősítő szervezet. A többnyire hitelből finanszírozott agresszív növekedés kockázatait bírálták.  

Szeptemberben még csak felülvizsgálatot tartott a Scope Ratings Jászai Gellért IT-birodalmában, de most,

alig két és fél hónap után a BB- kategóriából a B+-ba sorolta a vállalatot.

Ez a Scope skálája szerint már a gyenge hitelminőséget jelenti: egy előretekintő jelzés a vállalat relatív hitelképességéről, hogy vissza tudja-e fizetni a pénzügyi kötelezettségeit.

A leminősítést a Scope azzal indokolja, hogy a 4ig elsősorban hitelből finanszírozza az agresszív terjeszkedését. A vállalat 232 milliárdos üzlete, a Digi felvásárlása a napokban lett hivatalos, a Telenor Montenegro megvásárlását is már szerződéses keretek közé kötötték. A szintén 4ig-érdekeltségű Antenna Hungáriával Jászaiék pedig már az űrkapitalizmus versenyében is egyre erőteljesebb szerepet vállalnának: izraeli űrcéget vesznek maguknak.

Nem jön jókor a negatív pénzügyi minősítés, Jászai a napokban lengette be, hogy nemzetközi tőkepiacon – akár a londoni vagy frankfurti tőzsdén – is megjelenne a birodalmával.

Egyelőre még kockázatos a bővülés

A Scope részletes jelentésében számol be a leminősítés okairól: szerintük magas kockázattal jár Jászaiék hatalmas, nagyrészt hitelből finanszírozott felvásárlási stratégiája. Az üzletek végbemenetelével a 4ig egy diverz portfolióval büszkélkedhet majd, a méretgazdaságosság és a több iparági, fogyasztói és földrajzi piac elérése pozitívan hathat az IT-birodalomra,

a felvásárlásokkal járó jelenlegi kockázatok azonban jelenleg még túlsúlyban vannak.

A 4ig a következő fél évben több jelentős ügyletet is zár majd:

  • 100 százalékos tulajdont szereznek az Invitechben,
  • többségi, 51 százalékos részesedéshez jutnak az izraeli Spacecom-nál,
  • 100 százalékos üzletet zárnak a Digivel és annak összes alcégével,
  • a montenegrói Telenort is teljesen bekebelezik,
  • több nyugat-balkáni telekommunikációs céget vehetnek még,
  • valamint az Antenna Hungáriában is többségi részesedést szereznek.

A 4ig bevételei idén 380 milliárd forintra emelkedhetnek, ami jelentős előrelépés a 2020-as 57 milliárdról. 

A 4ig piaci pozícióját a Scope szerint a gyenge mobilhálózata, valamint az IT és műholdas szektorban megfigyelhető erős verseny csökkenti. 

A Scope szerint a felminősítéshez a vállalati struktúra stabilizációja szükséges, minimális jövőbeli felvásárlási tranzakciókkal, míg a hitelintézet által korrigált adóságállomány-hányados növekedése további leminősítést okozhat.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Oszd meg!