Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Műhold-művelet: izraeli űrcégben lesz többségi tulajdonos Jászai Gellért cége

51 százalékos tulajdonrészt szerezhet a 4ig az izraeli Spacecomban, szerepet szánnak nekik az első magyar kereskedelmi műholdjuk fejlesztésében. 

A 4ig Nyrt. és a még állami kézben lévő Antenna Hungária Zrt. közös leányvállalata, a Hungaro Digitel Kft. végleges szerződést kötött az izraeli Space-Communication Ltd.-vel (Spacecom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére, értesítette a társaság a Forbes.hu-t. A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató, amely Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. Az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a Spacecom közgyűlése, valamint az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést.

Fontos szerepet szánnak nekik a Carpathiasat műholdjának fejlesztésében

A tranzakcióról először júniusban adott hírt a 4ig, akkor 65 millió dollárra, azaz 18,8 milliárd forintra becsülték az értékét. Ennél pontosabb összegről most nem írnak a közleményben, de arra kitérnek, hogy a szerződés értelmében a 4ig közvetett módon, zártkörű tőkeemeléssel 51 százalékos abszolút irányító többséget szerezne az izraeli társaságban, és hogy leányvállalatuk,

a Carpathiasat által indított első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésében és üzemeltetésében is fontos szerepet szánnak a Spacecomnak.

A Spacecom négy geoszinkron műholdból álló flottát tulajdonol, illetve üzemeltet különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek.

A 65 munkavállalóval rendelkező Spacecom részvényeivel a Tel-Avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió dollár (25,4 milliárd forint), EBITDA-ja pedig 52 millió dollár (15 milliárd forint) volt. A társaság jelenleg 300 millió dollár (86,7 milliárd forint) értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Oszd meg!