rövid hír

Terjeszkedik az egykori milliárdos csoportja a régiós médiapiacon, megvették a horvát RTL-t

Forbes
2022. február 14. 2 perc olvasás

Az egykori leggazdagabb cseh pénzügyi csoportja, a legnagyobb közép-európai streamingszolgáltatót tulajdonló PPF Csoport bevásárolta magát a horvát médiapiacra.

A Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben jelentette be a PPF Csoport, hogy leányvállalata, a CME Media Enterprise megveszi az RTL Csoporttól a horvát RTL Hrvatskát. A tranzakció értéke 50 millió euró, nagyjából 18 milliárd forint. A megállapodás hosszú távú jogokat biztosít CME-nek, hogy az RTL márkáját használja a horvát médiapiacon. A tranzakcióra még rá kell bólintania a horvát versenyhatóságnak és a helyi médiahatóságnak is, de a felek szerint ez nemsokára meg is történik.

A PPF Csoport a többségi tulajdonosa a Telenor Magyarországnak (márciustól Yettel Magyarország) is. A vállalat az idén március végén helikopter-balesetben elhunyt cseh milliárdos, Petr Kellner befektetési csoportja, mely továbbra is a család tulajdonában maradt, és Kellner bizalmasai viszik tovább. Testvérlapunk, a cseh Forbes-nak adott korábbi interjúban Kellner utódja, Ladislav Bartoníček, arról beszélt, hogy további beruházásokat hajtana végre a régiós távközlési piacon, ennek egyik állomása a mostani akvizíció.

A CME tulajdonában áll a VOYO nevű platform, ami a legnagyobb közép-európai előfizetéses streaming-platformja. Ezen felül Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is vannak televíziós csatornáik.

Kellner, a ragadozó

A csalhatatlan üzleti érzékkel rendelkező ragadozóként leírt Petr Kellner életműve volt a PPF Csoport. A 1991-ben alapított befektetési vállalat az üzletember halálakor világszerte 32 országban, összesen 373 cégben rendelkezett kisebb-nagyobb érdekeltséggel. Halálakor az amerikai Forbes 17,5 milliárd dollárosra becsülte vagyonát, amellyel a világ 68., és Csehország leggazdagabb embere volt.

A vállalkozó portréját itt írtuk meg. A prágai csodacsarnoktól a több tízezer hektárnyi oroszországi földekig, a biotechnológiától az ingatlanpiacig és persze a mesésen jövedelmező pénzügyi vállalatokig tartó vagyonát itt szedtük darabokra.

Borítókép: Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport tulajdonosa