Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyorskölcsönök, csodacsarnok, kínai szövetség – részekre bontottuk a leggazdagabb cseh cégbirodalmát, amit maga után hagy

A prágai csodacsarnoktól a több tízezer hektárnyi oroszországi földekig, a biotechnológiától az ingatlanpiacig – és persze a mesésen jövedelmező pénzügyi vállalatokig. Nehéz örökséget vesz át Petr Kellnertől utódja, Ladislav Bartoníček.

A hétvégén helikopterbalesetben meghalt leggazdagabb cseh, az amerikai Forbes szerint a 17,5 milliárd dolláros vagyonával a világ 68. leggazdagabb emberének számító Petr Kellner nem akármilyen cégbirodalmat hagy maga után. A cseh médiában csalhatatlan üzleti érzékkel rendelkező ragadozóként is leírt Kellner élete fő műve a PPF Csoport létrehozása volt.

Ki volt a magyar Telenor helikopterbalesetben meghalt tulajdonosa, aki mindenkit lekörözött a régióban?

A 1991-ben alapított befektetési vállalat az üzletember halálakor világszerte 32 országban, összesen 373 cégben rendelkezik kisebb-nagyobb érdekeltséggel.

Habár Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is jelen van, a PPF fókusza az utóbbi időben egyre keletebbre tolódott. Először Oroszország, manapság pedig Kína felé. Olyannyira, hogy – ahogy az a Kellnerről írt portrénkból kiderül – a cseh politikát és társadalmat is a Kína-barátság felé terelgette.

Kellner a PPF részvényeinek 98,93 százalékos tulajdonosa volt. Utódlásáról már döntöttek is, a céget Ladislav Bartoníček irányítja tovább, aki eddig a telekommunikációs és médiaérdekeltségeket felügyelte. Kulcsszerepe volt abban, hogy a PPF 2018-ban a norvég anyacégtől megvásárolta a Telenor térségbeli érdekeltségeit, köztük a magyar leányvállalatot.

A telekommunikáció és a média mellett a PPF jelen van a biotechnológiában, a mezőgazdaságban, a biztosítói és a pénzügyi szektorban is.

Sorra vesszük a 38 milliárd eurót felölelő PPF-birodalom legfontosabb láncszemeit, amelyeket egyik napról a másikra Bartoníčeknek kell átvennie.

Home Credit

Ha van ékköve a PPF Csoportnak, akkor alighanem a Home Credit az. A pénzügyi cég olyan ügyfeleknek folyósít hiteleket, akik a bankok által támasztott feltételeknek nem felelnek meg. Az 1997-ben alapított cég jelentős nemzetközi befolyásra is szert tett. Két évvel később már jelen volt Szlovákiában, majd Oroszországban (2002), Kazahsztánban (2005), Kínában (2007), Indiában (2012), Indonéziában (2013), a Fülöp-szigeteken (2013) és Vietnamban (2014) is megvetette a lábát. Sőt, az amerikai terjeszkedés is sikerült, 2015-től a telekommunikációs céggel, a Sprinttel kötött partneri megállapodásnak köszönhetően érkezett meg a Home Credit az Egyesült Államokba.

2020-ig mintegy 28 millió embernek nyújtottak rövid lejáratú hiteleket (csak Kínában 11 milliárd eurót meghaladó összegben), és világszerte 120 ezer munkatársat foglalkoztatnak.

Kellner legkétesebb üzelmei is a Home Credithez kapcsolódnak. A cseh Aktuálně derítette ki 2019-ben, hogy Kellner a cégen keresztül kínai PR-kampányokat fizetett, amelyek jobb színben tüntették fel az elnyomó államot Csehországban.

Szakértők ekkor arra figyelmeztettek, hogy ez az eset is jól mutatja Kína agresszív nyomulását a kelet-európai posztkommunista térségben. A Home Credit ügye miatt javasolt vizsgálatot aztán Marco Rubio amerikai republikánus szenátor is, amikor a PPF az USA-ban kezdett üzletelni.

Air Bank

Az Air Bank kifejezetten innovatívnak számít Csehországban. A bank egyebek mellett rugalmasan visszafizethető jelzálogot; időben fizetett hiteltörlesztésekért jutalmat; ugyanolyan feltételekkel hozzáférhető pénzügyi szolgáltatásokat online, mobilalkalmazáson és bankfiókokban; valamint akár lottózókban is elérhető ATM-eket kínál. Emellett költségvisszatérítést is, amennyiben az ügyfelek nem elégedettek a szolgáltással.

A tízmilliós Csehországban 35 fiókkal, 800 alkalmazottal és 660 ezer ügyféllel rendelkezik az Air Bank, amely négymilliárd eurónyi megtakarítást kezel.

2018-ban a PPF az Air Bank mellé felvásárolta volna a Monetát, a fúzióval Csehország harmadik legnagyobb bankját létrehozva. Bár a Moneta hajlott az egyezség megkötésére, az üzlet végül nem valósult meg.

PPF Bank

Az 1992-ben létrehozott pénzintézet nem lakossági, hanem vállalati hitelezést folytat tizenkét országban. A cseh tőzsde egy fontos szereplője, amely 230 embert foglalkoztat, 2019-ben pedig 81 milliárd eurós nettó nyereséget ért el. A bank teljes eszközértéke ugyanebben az évben megközelítette a kilencmilliárd eurót.

CME

Az egyik legjelentősebb médiaszolgáltató Közép-Európában, mintegy harminc televíziócsatorna tartozik hozzá (közte a cseh Nova és a szlovák Markíza), és naponta mintegy 45 millió embert ér el naponta Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában. A CME korábban az amerikai Warner Companies tulajdonában volt, közvetetten pedig a telekommunikációs cég, az AT&T is befolyással volt rá.

A CME-ért 2,1 milliárd dollárt fizetett a PPF 2019-ben.

Marco Rubio ennek felvásárlásakor pendítette meg a húrt, mely szerint a PPF Csoport Kína tulajdonképpeni fedőcége, az amerikai üzletelése pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

O2

A legnagyobb telekommunikációs cég Csehországban. 2006 óta van jelen az ottani piacon, a PPF Csoport pedig 2013-ban szerzett benne részesedést. Ez 2019 végén 81 százalékos volt. Az O2 online televíziót is működtet, és ebben a piaci szegmensben is a legnagyobbnak számít Csehországban, emellett jelentős a felhő- és internetes tárhelyszolgáltató az országban. Az O2 Szlovákiában is jelen van, összesen több mint kétmillió előfizetője van. 2019-ben 213 millió eurós nettó nyereséget könyvelt el.

Telenor

Kellnernek ez volt az elsőszámú üzleti kapcsolódása Magyarországhoz. 2018-ban szerezte meg a norvég anyacégtől a térség leányvállalatait. A PPR Csoport 2,8 milliárd eurót fizetett azért, hogy ezzel Magyarországon, Montenegróban, Szerbiában és Bulgáriában is megkerülhetetlen szereplő legyen.

Ezekben az országokban kilencmillió ügyfele és mintegy 3600 munkatársa van.

A magyar cégből az állam később 100 milliárd forintért 25 százalékos részesedést vásárolt, a többségi tulajdonos továbbra a PPR maradt.

ČD Telematika

Kisebbségi, 29 százalékos részesedése van a cégben a PPR-nek. Az internetszolgáltató a második legnagyobb optikai kábelhálózattal rendelkezik, amely 3500 kilométer hosszan hálózza be Csehországot. 500 munkavállalója van.

Škoda Transportation

Itthon kevésbé ismert, de a Škoda nem csak a személyautók gyártásában jeleskedik. A Škoda Transportation közösségi közlekedési eszközöket, elsősorban villamosokat és vonatokat gyárt. A cég járművei között megtalálhatók alacsonypadlós villamosok, elektromos mozdonyok, trolik, metrószerelvények és elektromos buszok is. Mintegy 700 mérnököt foglalkoztatnak, és leányvállalatokkal jelen vannak Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Finnországban és Magyarországon is.

Itthon Miskolcon hagyták ott a kezük nyomát.

A borsodi megyeszékhely 2015-ben zárult, több mint 60 millió eurós Zöld Nyíl-projektjéhez a Škoda Transportationnél tervezték és gyártották a villamosokat, amelyekből 31 rója a miskolci síneket.

Reality

 A PPF Real Estate Holding biztosította Kellnernek, hogy az ingatlanpiacon is nagyágyúnak számítson. 2017-től a cég elsősorban Oroszországban fektet ingatlanokba, de aktív Hollandiában és természetesen Csehországban is. A cég több mint 2,3 milliárd eurós eszközértékkel és 323 munkavállalóval rendelkezett a legfrissebb, 2019-es adatok szerint. A Reality által képviselt léptékre jó példa, hogy egy 15 éves távlatban Prágának egy teljesen új kerületét húznák fel, 15 hektáros parkkal, 150 ezer négyzetméternyi sportolásra alkalmas felülettel valamint irodákkal és lakásokkal.

O2 Arena

A sportrajongó Kellner szívének különösen kedves lehetett a prágai O2 Arena, amelyet a Bestsport nevű cégén keresztül üzemeltetett. A 2004-ben a Csehországban rendezett hokivilágbajnokságra átadott (akkor még Sazka Arenának keresztelt) létesítmény 18 ezer férőhelyes, és az átadásakor az egész világ egyik legmodernebb multifunkciós csarnokának számított. Nemcsak a cseh nemzeti sportnak számító hoki szentélye, de koncerthelyszín is – a következő hónapokban a tervek szerint fellép itt a mások mellett a Nightwish, Alicia Keys, Eric Clapton, Celine Dion, André Rieu, Andrea Bocelli és a búcsúturnéját járó Kiss is.

Fotó: martin2035 / Wikimedia

A csarnok mellett 2019-ben a PPF felhúzott egy multifunkciós, elsősorban konferenciák megtartására kialakított épületet, az O2 Universumot, amelyben 24 helyiséget alakítottak ki – a legnagyobb ezek közül 4500 ember befogadására alkalmas, az összkapacitása pedig tízezer fős.

Mall Csoport

Kellner a PPF-en keresztül 40 százalékos részesedést szerzett az online kereskedőházban, ezzel pedig újabb üzleti érdekeltségén keresztül jelent meg Magyarországon. Hazánkon kívül a Mall Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában és Horvátországban van jelen.

A webáruház 500 millió euró fölötti éves forgalmat tudhat magáénak.

Heureka

A legnagyobb árkereső szolgáltatás Szlovákiában és Csehországban, a felhasználók mintegy 150 millió termék árát hasonlíthatják össze a segítségével, a kereskedők pedig közvetlenül a Heureka felületén is értékesíthetik áruikat. A PPF Csoportnak 40 százalékos tulajdonrésze van a 40 millió eurós éves forgalmú Heurekában.

Sotio

2012 óta szerepel a biotechnológiai kutatásokban utazó Sotio a PPF portfóliójában. Azóta 12 klinikai tanulmány fűződik a cég nevéhez Európában és az USA-ban, és vezető kínai kórházakkal is együttműködik.

A főleg a rák elleni küzdelemre hangsúlyt fektető Sotio munkatársait nemzetközi konferenciák rendszeres vendégei. Figyelemreméltó eredményeket értek el onkológiai kutatásaik során.

PPF Life Insurance

A biztosítótársaság csak az orosz piacon van jelen, ahol 2019-ben adózás utáni nyeresége megközelítette a négymillió eurót. Oroszországban a húsz legnagyobb életbiztosítást is kínáló társaság között tartják számon. Hatezer tanácsadója és száz irodája van Oroszországban.

RAV Agro

Szintén csak Oroszországban van jelen. 66 ezer hektárnyi területen gazdálkodnak a Voronyezsi régióban, és jelentős az állatállománya is.

Borítókép: Jiri Matejicek / Wikimedia

Oszd meg!

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.