Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Paul Pogba arréb tesz egy sörösüveget a francia-német Eb-meccs után tartott sajtótájékoztató elején. Fotó: UEFA Tv

Nem tesznek több Heinekent a muszlim játékosok elé az Eb-n

Christiano Ronaldo kólapakolgatási akciója után Paul Pogba francia világbajnok tette az asztal alá a szponzorsört. Az italokat a sportolóknak nem sikerült teljesen kirakniuk a képből, de a szervezők most abban egyeztek meg a Heinekennel, hogy a jövőben nem raknak sört a muszlim játékosok elé.

Ronaldo miután kissé undorodva elutasította az elé tett Coca-Colát a magyar meccs előtt, egy vizesflakont lobogtatva jelezte, hogy köszöni szépen, de inkább mással hűtené magát. Ez után a franciák világklasszisa, Paul Pogba az előtte lévő Heineken sörösüveget tette arrébb egy sajtótájékoztatón.

Az UEFA az esetek után emlékeztette a játékosokat, hogy mennyire fontosak a szponzori együttműködések, de az ilyen eseteket közvetlenül biztosan nem fogják vizsgálni és büntetni, az ugyanis a nemzeti válogatottakat menedzselő tagszövetségek felelőssége. Az azonban előfordulhat, hogy ha még több renitens üvegpakolás lesz, akkor az UEFA a nemzeti szövetségekkel együtt léphet, aminek könnyen lehet bírság a vége.

Azt azonban a szervezők minden esetben elfogadják, hogy ha valaki vallási okokból utasítja vissza a szponzoritalokat. Pogba is emiatt tette el a sörösüveget.

A mostani kompromisszum a Heinekennel is ennek az eredménye. A The Telegraph információi alapján most minden csapatot megkeresnek, hogy megkérdezzék, van-e olyan játékosuk, aki vallási okokból ellenzi a Heineken alkoholmentes sörének megjelenését.

A szervezők a szintén muszlim Karim Benzema elé már nem tették oda a sört a franciák szerdai, portugálok elleni meccse után.

A Heineken már korábban is magyarázkodásra kényszerült az alkoholmentes söre miatt az ital 2019-es malajziai bevezetése után. A muszlimok álláspontja alapján az ital annak ellenére is tiltott, hogy nincs benne alkohol, mert ugyanolyan módon gyártják, mint az alkoholos sört.

Az italgyár Pogba üvegpakolására most úgy reagált, hogy a 0 százalékos sörrel csak az a céljuk, hogy egy jóízű itallal helyettesíthessék a fogyasztók az alkoholos italt és így csökkenthessék a bevitt alkoholmennyiséget.

Fotó: Paul Pogba arréb tesz egy sörösüveget a francia-német Eb-meccs után tartott sajtótájékoztató elején. Fotó: UEFA Tv

Oszd meg!