Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Reagált a műtrágyakirály cége arra, hogy az állam átveheti a gyára irányítását

A Nitrogénművek Zrt. közleményt adott ki, amiben többek között az állami ellenőrzéssel kapcsolatos felvetésekre is válaszoltak.

Zajlik az élet Bige László körül. Nemrég a Partizánnak adott nagyinterjúban arról beszélt, támogatja Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelöltet, a Hvg360-nak nyilatkozta, hogy az elszállt gázárak ellenére is teljes kapacitással termelnek, és a kormánnyal való hadakozása kapcsán is újra megszólalt: szerinte politikai támadások áldozata.

Úgy látja, a hatalom törvényesnek látszó módon szeretné ellopni a vállalatait, ő azonban nem alkudozik. „Ők üzenték meg nekem, hogy ha eltakarodom külföldre, békében elvonulhatok, különben lecsuknak. De ez nem opció, eszem ágában sincs átadni a vállalataimat senkinek. Romániából eljöttem valaha, innen nem fogok továbbmenni.”

Most újabb támadás fenyegeti, ezúttal cége államosítása került terítékre. Erre reagált most a Nitrogénművek a Forbes.hu-nak is eljuttatott sajtóközleményben.

Mi történt?

Az Agrárminisztérium november 19-én arról egyeztetett a műtrágyapiac kereskedőivel és viszonteladóival arról, „hogyan tartható határon belül a magyar műtrágya.” 

„Minden lehetséges eszközt meg kell ragadni a magyar gazdálkodók műtrágyaellátásának biztosítására” – áll az agrokep.hu portálon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint a gazdálkodók elvárják, hogy a magyar műtrágyák az országban maradjanak.

Ha a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László úr így folytatja (műtrágyaexporttal és áremeléssel), akkor komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség.”

Az állam akár a gyár üzemeltetését is átveheti és a termelést ellenőrzésük alá vonják – írja a közlemény a reakciókat.

Bige László: én kitartok, maradok, jövőre áruhiány lesz a műtrágyapiacon

Piaci áron árulják a műtrágyát

A cég most közleményben reagált, mint írják, szeptemberben ők maguk is jelezték aggodalmukat a piaci instabilitás és felmerülő kockázati tényezők miatt. Állításuk szerint meg is keresték az Agrárminisztériumot és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, de a céget, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót, semmilyen egyeztetésre nem hívták meg.

A társaság hangsúlyozta, a műtrágyát folyamatosan kínálják a magyar gazdálkodóknak, közép-európai piaci árszinten, és a Nitrogénművek mindenkor az elfogadott üzleti tervet követi az export mennyiség allokációja során.

Azokat a havi mennyiségeket, amelyekre nincs kereslet egy adott piacon, átcsoportosítja azokra az országokra, ahol felmerül rá igény.

Bigéék az elszállt gázárak ellenére is teljes kapacitással termelnek

Javaslattal is éltek

A cég azt javasolja a magyar és külföldi vásárlóknak, hogy a műtrágya kijuttatási szezon előtt vásárolják meg a kívánt mennyiséget. Ezzel elkerülhetik a 2022. első negyedévére várható szállítási problémákat és biztosíthatják maguknak, hogy a megvásárolt műtrágya ára az aktuális termelési költségekhez igazodjon. A cég szerint egyébként a kiviteli tilalom súlyosan sértené az uniós jogot, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződés 35. cikkét.

Értékes a cég

A Nitrogénművek a Forbes becslései alapján a 8. legértékesebb magyar cég, értékét 154,2 milliárd forintra becsültük november elejei Magyar 100 listánkon, ahol a legértékesebb magyar kézben lévő cégeket gyűjtöttük össze. Bige László vagyonát legutóbb év elején becsültük meg, ekkor 115,5 milliárd forintra értékeltük vagyonát, ezzel ő a 12. leggazdagabb magyar. (A Bige vagyona és a Nitrogénművek értéke közötti különbség oka, hogy a vállalat rendkívül jó évet zárt tavaly, EBITDA-mutatója 31 százalékkal növekedett 2019-ről 2020-ra.)

A kiemelt képen Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa a Partizán Youtube-csatorna Spartacus c. műsorának stúdiójában.

 

Oszd meg!