Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bige László: én kitartok, maradok, jövőre áruhiány lesz a műtrágyapiacon

Nem fog leállni a Nitrogénművek gyára, de súlyos áruhiány várható a műtrágyapiacon Bige László szerint.

Interjút adott Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa a Hvg360-nak. Az interjúban szóba került a kötelező oltások kérdése, a milliárdos azt mondja, nem fogja kötelezővé venni a vállalatainál dolgozókat a vakcina felvételére, mondván, munkáltatóként nem játszhat hatóságot, nem dönthet mások életéről.

Az elmúlt hónapok alapanyagár-elszállásai miatt a Nitrogénművek nehéz helyzetbe került, a műtrágya előállításához ötször annyi likvid pénz kell, mint korábban, főleg a földgázárak emelkedése miatt. „Nem szándékozom leállítani a gyárat, még akkor sem, ha nem ismerek olyan magyar vállalatot, amely egy ekkora bírság után életben tudna maradni.” (Ahogy a Forbes.hu is megírta, a műtrágyakirály érdekeltségeit nemrég 11 milliárd forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal, a csoport bíróságon támadja meg a büntetést.)

Bige szerint a régióban általánossá vált kényszerszünetek miatt súlyos áruhiány lesz, ami megjelenik a műtrágya árában is, ezt akarják majd kihasználni.

„2022 januártól májusig nem az lesz a kérdés, hogy mennyi lesz a műtrágya ára, hanem az, hogy kapsz-e, vagy nem kapsz, mert nem lesz áru.”

Bige a kormánnyal való hadakozása kapcsán újra elmondta, hogy politikai támadások áldozata. Úgy látja, a hatalom törvényesnek látszó módon szeretné ellopni a vállalatait, ő azonban nem alkudozik. „Ők üzenték meg nekem, hogy ha eltakarodom külföldre, békében elvonulhatok, különben lecsuknak. De ez nem opció, eszem ágában sincs átadni a vállalataimat senkinek. Romániából eljöttem valaha, innen nem fogok továbbmenni.”

Bige nemrég a Partizánnak adott nagyinterjúban arról beszélt, támogatja Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelöltet, vele kapcsolatban a milliárdos most kijelentette: annyit ad neki, amennyit kér, azt reméli tőle, hogy vissza tudja állítani a demokráciát.

A Nitrogénművek a Forbes becslései alapján a 8. legértékesebb magyar cég, értékét 154,2 milliárd forintra becsültük november elejei Magyar 100 listánkon, ahol a legértékesebb magyar kézben lévő cégeket gyűjtöttük össze. Bige László vagyonát legutóbb év elején becsültük meg, ekkor 115,5 milliárd forintra értékeltük vagyonát, ezzel ő a 12. leggazdagabb magyar. (A Bige vagyona és a Nitrogénművek értéke közötti különbség oka, hogy a vállalat rendkívül jó évet zárt tavaly, EBITDA-mutatója 31 százalékkal növekedett 2019-ről 2020-ra.)

Borítókép: Bige László / Partizán
Oszd meg!