Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soha nem értek ennyit a legnagyobb magyar cégek, íme az élboly

Soha nem értek ennyit a top magyar vállalkozások: becslésünk alapján a száz legértékesebb magyar cég összértéke 4400 milliárd forint a 2020-as üzleti év alapján. Szinte mindenki előremenekült a járvány miatti válság közepette, elenyészően kevés az olyan cég, aminek ne nőtt volna az értéke az elmúlt egy évben, és egyáltalán nem volt ritka a cégérték megduplázása sem. Mutatjuk az idei Magyar 100 listánk első tíz helyezettjét.

A teljes listát a novemberi Forbes magazinban találod!

Ötödször állítottuk össze a száz százalékig magyar tulajdonban lévő legértékesebb cégek listáját.

Sohasem értek ennyit a top vállalkozások: a lista cégeinek összértéke meghaladja a 4400 milliárd forintot – tavaly ugyanez nem érte el a 2700 milliárdot.

Egy éve a 100. helyezéshez elég volt 6,1 milliárd, idén ennek majdnem a duplájára volt szükség ahhoz, hogy egy cég felkerülhessen a listára. Ezzel összefüggően, szeptemberi családi listánkhoz hasonlóan, most is elenyészően kevés cégnek esett az értéke az elmúlt egy évben. Százból mindössze nyolc ilyen vállalkozás volt – erre még 2019-ben sem volt példa, akkor a listás vállalkozások ötödének csökkent vagy stagnált az értéke az előző évhez képest. Az élbolyban egy új szereplő megjelenését leszámítva nem volt nagy átrendeződés, az első húszban viszont több vállalat is megduplázta az értékét egy év alatt.

1.Kafijat Zrt.

Becsült érték: 366,4 mrd ft
Mivel foglalkozik? Vagyonkezelés (OTP, Mol, ingatlanok)

Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként jött a rendszerváltás utáni Magyarországra. Vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak, szinte teljes egészében ezek adják a Kafijat Zrt. értékét.

2. MPF Holding

Becsült érték: 288,2 mrd ft
Mivel foglalkozik? Gépipar, iparcikk-nagykereskedelem, ipari befektetések

Felcsuti Zsolt a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel a szövetkezeti világból 1976-ban indult családi cégből, a vállalat központja ma Szingapúrban van. A holding bevételének 99 százaléka export, a társaság 29 országba szállítja termékeit, főleg géptartozékgyártásáról, csiszolószerszámairól, hűtő- és fűtőkészülékeiről, ipari alkatrészeiről ismerik.

3. Videoton Holding

Becsült érték: 240,1 mrd ft
Mivel foglalkozik? Szerződéses gyártás, elektronikai és végszerelés, ingatlankezelés

Újabb terület felé nyit a szerteágazó tevékenységű, főként késztermék-szereléssel és műanyag fröccsöntéssel foglalkozó cégcsoport: év elején az orvostechnikai eszközök gyártása felé indult meg. Az új tanúsítás megszerzésével már idén tető alá hoztak egy együttműködést, ennek révén a Videoton sebészi robotok kezelőszervéhez szükséges műanyag alkatrészeket gyárthat majd.

4. Docler Holding

Becsült érték: 225 mrd ft*
Mivel foglalkozik? Streamingszolgáltatás, IT, befektetések, sport
*2019-es, konszolidált, luxemburgi adatok alapján

A Gattyán Györgyhöz fűződő, luxemburgi bejegyzésű Docler csoport legutóbbi ismert, 2019-es árbevétele 390 millió euró lett, ez lényegesen jobb eredmény a 2018-as 351 millió eurónál. A cégcsoport már két éve jelentős profiltisztítást végez, tavaly év végén tizenhét cég olvadt be az információtechnológiai szolgáltató Prior Systems Kft.-be, köztük a teljes Il Bacio-portfólió. A konszolidációban összességében közel 22,8 milliárd forintos tőkehiányt sikerült eltüntetni.

5. Bonafarm csoport

Bonafarm Zrt. (Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet), Hungerit Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., KITE Zrt.
Becsült érték: 177 mrd ft
Mivel foglalkozik? Állattenyésztés, húskészítmény- és tejtermék-előállítás, takarmánygyártás, borászat, agrárium

Kevés olyan élelmiszer van ma, aminek nem növekszik megállíthatatlanul az ára, a sertéshús egyelőre ilyen. A piaci trendek átalakulása ellenére Csányi Sándor OTP-vezér agrárbirodalma egy év alatt becslésünk szerint több mint hetvenmilliárd forinttal növelte értékét, részben a Bonafarm Zrt. növekedése miatt. A 2019-esnél jobb évet zárt a KITE Zrt. és a mohácsi vágóhíd is, utóbbi továbbra sem termel profitot, de ötmilliárdról kétmilliárdra csökkentette veszteségét.

6. Dayton-Invest Kft. (Wing Holding)

Becsült érték: 174,7 mrd ft
Mivel foglalkozik? Ingatlan­fejlesztés, -befektetés, -bérbeadás

A Dayton-leány Wing legújabb irodaház-fejlesztése a Hungária Office Parkban felépülő HOP Passage, a hajdani Hungária körúti Siemens telephelyen. A csoport fejleszti az RTL új székházát is, a tévé központja és hírstúdiói 2024-ben költöznek majd a Városligettel szemben lévő irodaházak (a Liget Center és a Liget Auditórium) 9000 négyzetméteres területére. A holding jelen van a régió más országaiban is, két bolgár irodaházat is tulajdonol, és többségi tulajdonosa az Echo Investmentnek, a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cégnek.

7. Jász-Plasztik Kft.

Becsült érték: 169,4 mrd ft
Mivel foglalkozik? Műanyag-feldolgozás, akkumulátorgyártás, autókereskedés

Tavaly ötmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyárait a Jász-Plasztik, a projekthez a kormány 1,9 milliárd forintos támogatással járult hozzá. 2021 viszont kifejezetten rosszul indult, tűz ütött ki a jászberényi gyárban, az üzemcsarnok több ezer négyzetméteres része leégett.

8. Nitrogénművek

Becsült érték: 154,2 mrd ft
Mivel foglalkozik? Műtrágyagyártás

Októberben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rekordösszegű büntetést szabott ki magyar vegyipari szereplőkre, a vád kartellezés és importkorlátozás. A Bige László érdekeltségeibe tartozó társaságokat 11 milliárd forintra büntették, a csoport bíróságon támadja meg a döntést.
Ami a 2020-as évet illeti, stabil maradt a műtrágya iránti igény a járvány alatt is, így a csoportra nem gyakorolt különösebb hatást a vírushelyzet, sőt egy-egy piacukon még nőtt is a kereslet. A Nitrogénművek Zrt. EBITDA-­mutatója jelentős (31 százalékos) növekedést ért el, részben a péti üzemet érintő beruházások beérése miatt, részben pedig a 2020-ban még éppen bezuhanó földgáz- és energiaáraknak köszönhetően. Az energiaválság azonban komolyan érinti őket, mert a műtrágyagyártáshoz rengeteg gáz szükséges – az is felmerült, hogy a gyártást egy időre leállíthatják.

9. Gránit Pólus csoport

Becsült érték: 146,1 mrd ft
Mivel foglalkozik? Ingatlanfejlesztés- és üzemeltetés

Nem tettek jót a pandémia miatti tavalyi lezárások a Gránit Pólus csoporthoz tartozó üzemeltetőcégeknek: a Budapest Sportcsarnok Üzemeltető Kft. árbevétele hárommilliárdról 1,3 milliárd forintra csökkent, és a Westend, valamint a Sóház irodaház üzemeltetője sem érte el a 2019-es árbevételt. Az egykori alapító, Demján Sándor cégcsoportja értékének nagyobbik részét azonban nem az üzemeltetőcégek, hanem a hatalmas ingatlanportfólió adja: a Westend mellett övék a Nyugati pályaudvar mögötti építési terület is, ahova a tervek szerint új városközpontot hoznának létre, Central Park néven.

10. Duna csoport

Becsült érték: 117,6 mrd ft
Mivel foglalkozik? Mélyépítés (autópálya-, út-, közmű- és hídépítés)

A 9. leggazdagabb magyar, Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt szinte mindenhol ott van: ők újították fel a nemrég átadott komáromi Duna-hidat, 35,92 milliárd forintért fejlesztik a déli összekötő vasúti Duna-hidat, tavasz óta zajlanak a munkák a kalocsai–paksi Duna-hídon, a tiszaugi hídon pedig már a végéhez közelednek a munkálatok. A csoport 254 milliárd forintos árbevétellel zárta 2020-at, a 35 milliárd forintos (konszolidált) nyereségből Szíjj hétmilliárd osztalékot vett ki.


MÓDSZERTAN
Hogyan számoltunk?
A száz százalékban magyar tulajdonosok érdekeltségében lévő, privát cégeket értékeltük fel. Nem vettük figyelembe az állami, önkormányzati vagy tőzsdei cégeket, vagy ahol tőzsdei társaságok a kisebbségi tulajdonosok (a közkézhányadban ugyanis lehetnek külföldi részvényesek is). Az alapítványi tulajdonú társaságokat – különleges jogállásuk miatt – nem számítottuk privát cégnek. Azokat a vállalatokat ugyanakkor ebbe a körbe soroltuk, ahol a tulajdonosok között van olyan befektetési alap, amelyiknek a befektetőiről lehet tudni, hogy magyar magánszemélyek vagy magyar kézben lévő intézmények.

A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, EBITDA-alapon számoltunk – leginkább ez alkalmas arra, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat szerint az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát. Nem termelőcégeknél (például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) is az amerikai anyalap útmutatása alapján járunk el: itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább az eszközökből – indulunk ki, és az összes kötelezettséget levonjuk.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve az idei évtől egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmazunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is. Tavaly óta újdonság módszertanunkban, hogy az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeket eszközalapon, tehát jelentősen diszkontált árazás mellett értékeltük fel. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk. Ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel pénztermelő képességük nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.

A munkánkat az Opten céginformáció-szolgáltató adatai és kimutatásai segítették, a cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?
Mindig publikusan elérhető információkból dolgoztunk. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, magunk konszolidáltuk az eredményeket az elérhető információk alapján. A 2021. október 20-ig feltöltött éves beszámolókból dolgoztunk.

A teljes, 100-as lista a novemberi Forbesban!


  • Vezető szerkesztő: Bánáti Anna // Felelős szerkesztő: Zsiborás Gergő
  • Számolta és írta: Bánáti Anna, Gólya Ági, Melis Dóra, Váradi Ibolya, Zsiborás Gergő
  • Infografika: Bethlen Júlia
  • Fotók: Orbital Strangers
Oszd meg!