Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brutális évet zárt a műtrágyakirály legnagyobb gyára a Covid alatt

Közzétette 2020-as konszolidált adatait a Bige László érdekeltségébe tartozó péti Nitrogénművek. 

Honlapjukon azt írják, hogy a Nitrogénművek Zrt. EBITDA-mutatója 23,05 milliárd forintos szintet ért el, amely 31 százalékos növekedés az előző évhez képest. A társaság árbevétele 7,7 százalékkal nőtt, 94,7 milliárd lett, az adózott eredményük pedig 3,59 milliárd forint lett (2019-ben 1,06 milliárddal zártak). Bige korábban már beszélt arról, hogy cégcsoportja jó évet zárt tavaly. 

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Hatékonyság és bezuhanó energiaárak

A jó eredmények mögött két tényező áll: egyrészt a péti üzem jelentős fejlesztési beruházások után van, ami javította a termelési hatékonyságát, másrészt a járvány alatt bezuhanó energiaárak is megtámogatták a társaság profitabilitását, a műtrágyagyártás ugyanis jelentős gáz- és energiafelhasználással jár (ezek az ún. inputárak). 

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Az említett beruházásokat a társaság kötvénykibocsátásból fedezte, emiatt komoly kötelezettségállománya is van. A beruházások „termőre fordulásával” ugyanakkor az eladósodottsági mutató igen kedvező, 2,1-szeres szintre csökkent (a társaság korábban 2-szeres szintet jelölte meg célként). 

A most publikált adatokhoz a társaság azt a kommentárt fűzte, hogy a járvány nem gyakorolt jelentős negatív hatást a cégre, a védekezésre fordított összegek természetesen nőttek, a műtrágya iránti igény stabil maradt, sőt sok piac még növekedett is. 

A terményárak 2020-ban emelkedő tendenciát mutattak, ami támogatta a gazdálkodók jövedelmezőségét, és erőteljesen növelte a műtrágyakeresletet – emeli ki a Nitrogénművek.

Műtrágyakirály, vegyipari guru, csavaros eszű üzletember. Kicsoda Bige László?

A Nitrogénművek Zrt. több, mint 15 országban, több mint 700 fő nemzetközi munkavállalóval és 89 éves múlttal van jelen az iparágban.

Bige László 12. helyen szerepelt a Forbes 2020-as, a koronavírus-járvány miatt február elején publikált milliárdos listáján, jelenleg az ellene folyó eljárások miatt nem hagyhatja el lakhelyét.  A Nitrogénművek a legnagyobb cége, de övé a szolnoki vegyiüzem is, a Bige Holding. 

Borítókép: Műtrágyát szállítanak el a Nitrogénművek péti telephelyéről. Fotó: Nitrogénművek

 

Oszd meg!