Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bige pénzzel is támogatná az ellenzéket, Márki-Zaynak egy feltétele van

A műtrágyakirály támogatja Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelöltet, akár pénzzel is, ha ezt kérik tőle. A cégeit érintő GVH-határozatról azt mondta: Andersen-mese 200 oldalon, de a kormányt is élesen kritizálta. A felajánlás kapcsán megszólalt Márki-Zay is.

Bige László vasárnap este ismét a Partizán vendége volt, a csatornának korábban nyíregyházi otthonában adott nagyinterjút. Most a cégei ellen hozott GVH-határozat és a rekordösszegű, 11 milliárdos bírság volt a beszélgetés apropója. Kartellezés miatt a hazai műtrágyapiac szereplői összesen 14,1 milliárd forintos büntetést kaptak, ebből 11 milliárdot Bige érdekeltségeinek kell befizetnie. Erről a műsorban azt mondta, ez már olyan nagyságrend, „amit megérez egy vállalat”. A versenyhivatal határozatáról azt mondta, Andersen-mese 200 oldalon. Azt már korábban közölte a Nitrogénművek, hogy átnézik a részletes indoklást és bíróságon támadják meg azt

Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa a Partizán Youtube-csatorna Spartacus c. műsorának stúdiójában.

Bige újra azt mondta, politikai támadás áldozata, el akarják lehetetleníteni, szerinte már az is megvan, ki az, aki meg akarja venni a cégét. Erről amúgy már 2019 nyarán is szóltak pletykák, a lehetséges felvásárlók között említették Mészáros Lőrincet, Csányi Sándort és a bukott cseh miniszterelnök, Andrej Babis cégét, az Agrofertet is. A Forbesnak akkor mindegyik érintett határozottan cáfolta a piaci pletykát.

Mint Bige most elmondta:

„a kormány egyik gazdaságvédelmi akcióterve, hogy őt tönkretegyék”.

Leszögezte, semmilyen körülmények között nem válik meg érdekeltségeitől, még akkor sem, ha nem lesz kormányváltás jövő tavasszal. A milliárdos két legfontosabb cége, a péti Nitrogénművek és a szolnoki Bige Holding (hatósági vizsgálat és razzia volt Szolnokon is, a GVH mostani bírsága azonban a péti gyárat és a hozzátartozó cégeket érintette). 

Bige elkezdett politizálni 

Bige, aki korábban egy nagymintás politikai közvéleménykutatást is megrendelt az ellenzéki jelöltek esélyeiről, most megint elköteleződött az ellenzék mellett. Már az előválasztás alatt is beszélt arról, bárki is lesz a befutó, támogatni fogja. Bigéhez hasonló kaliberű milliárdos nem tett még hasonló nyilatkozatot. A műtrágyakirály most a kormányról is kifejtette véleményét a maga stílusában: „A mostani kormány helyett a tarka macskámat is tudnám ajánlani”. Arról is beszélt, hogy a magyar demokrácia állapota régóta aggasztja. 

Márki-Zayról azt mondta, ha az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kéri, ő támogatni fogja. A hódmezővásárhelyi polgármesterről kiemelte (szintén a kormánypárti politikusokat kritizálva), hogy „neki volt munkahelye, tudja hogyan kell dolgozni”.

Ez egyik leggazdagabb magyar pénzügyi támogatása nem jönne rosszul az erőforrás híján lévő ellenzéknek (főleg a párt háttér nélkül induló Márki-Zaynak), csakhogy Bige ellen már vádemelésig is eljutott az ügyészség.

Vagyis támogatása politikailag könnyen támadható. 

A kormánypárti Hír TV rá is kérdezett Márki-Zaynál, hogy mit szól Bige felajánlásához. „Mindaddig, amíg nincs olyan ítélet, ami alapján visszautasítanánk egy anyagi támogatást, addig örömmel vesszük azt” – mondta Márki-Zay. 

Háromfrontos küzdelem

Bige László jelenleg két fronton küzd az igazáért. Az egyik a már említett kartellezési ügy és a GVH-bírság, ezt a hatóság hat évig tartó vizsgálatban tárta fel, jogi úton folytatódhat az ügy.

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A másik ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel valamint 700 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolta meg (itt írtunk róla bővebben, mi történt az ügyészség szerint). A vádhatóság börtönt kért a milliárdos vállalkozóra, aki alaptalannak nevezte a vádakat. Nyilatkozatában Márki-Zay erről az eljárásról beszélt.

Ha mindez nem volna elég, az energiakrízis és a gáz árának elszállása komolyan érinti a Nitrogénműveket, a gáz ugyanis a műtrágyagyártás egyik fontos alapanyaga, a péti gyár is nagy felhasználó. Európa-szerte több nagy gyár le is állította a termelést az elszálló árak miatt. (A történelmi csúcsra emelkedő gázár a mezőgazdasági árakban is meglátszik már, és átgyűrűzhet az élelmiszerárakba is.)

A Nitrogénművek legutóbb azt közölte, a körülmények ellenére is folytatják a termelést.

Oszd meg!