A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
rövid hír

Bigéék az elszállt gázárak ellenére is teljes kapacitással termelnek

Forbes
2021. november 17. 2 perc olvasás

A magas gázárak ellenére is teljes kapacitással termel Bige László cége, a péti Nitrogénművek. Azt mondják, első a belföldi vevő, de a december után is szabadon maradt kapacitásaikat külföldi megrendelőkkel kezdik feltölteni.

„A Nitrogénművek Zrt. továbbra is teljes kapacitással termel annak ellenére, hogy 2021. november 16-án újra 90 EUR/MWh szint fölé emelkedett a földgáz nagykereskedelmi ára” – áll a cég Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

Ez napi négyezer tonna termelést jelent, ami elég jelentős igényt tud kielégíteni, de így is léphet fel áruhiány, ha a belföldi piac nem fedezi az igényeit.

A 2021 márciusától folyamatosan emelkedő energiaárak különösen nehéz helyzetbe hozták a műtrágyaipart a magas energiaigénye miatt és a gyártott műtrágya határidős piacának hiányában. A kínálati oldalt a régióban bekövetkezett nem tervezett nyári leállásokon túl, az energiapiac által generált, rendkívül magas piaci kockázat miatt lecsökkent termelés is tovább gyengítette. A termékhiányt egyelőre a régió piaca azért nem érzékeli, mert a magas árak sokhelyütt a keresletet is visszafogták, ezzel tovább növelve a gyárak kockázatát.

Külföldi megrendeléseket is teljesítenek

Mint írják, a Nitrogénművek decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és a 2022-es első negyedéves kapacitásai is leköthetőek, ugyanakkor nem hanyagolhatja el a régiós megrendeléseket sem, ezért a decemberig beérkező belföldi megrendelések után külföldi megrendelőkkel kezdi betölteni a szabad kapacitásait.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa a Hvg360-nak adott interjút, amiben elmondta, hogy

a műtrágya előállításához ötször annyi likvid pénz kell, mint korábban

a földgázárak emelkedése miatt. „Nem szándékozom leállítani a gyárat, még akkor sem, ha nem ismerek olyan magyar vállalatot, amely egy ekkora bírság után életben tudna maradni.”

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers