Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szórják a pénzt a szupergazdagok, de tényleg érdeklik őket a problémák?

A világ két szupergazdag exházaspárja, Bill és Melinda Gates, valamint az Amazon-alapító Jeff Bezos és MacKenzie Scott válását követően még jobban előtérbe került, hogy hová és mennyit pénzt adományoznak el milliárdos vagyonukból.

A Bill és Melinda Gates Alapítványban válásuk ellenére továbbra is együtt dolgozik a Gates házaspár: épp a múlt héten állapodtak meg abban, hogy a következő két évben meglátják, hogy megy a közös munka. A Bloomberg, a milliárdos filantrópokról szóló cikkében a történelem egyik legnagyobb befolyással bíró alapítványának nevezi az 50 milliárd dolláros alappal rendelkező Gates Alapítványt. Ami a másik adakozó ex-házaspárt, Bezosékat illeti, ott MacKenzie Scott, az exfeleség 2019-es válásuk után is folytatta az adományozást és csaknem 6 milliárd dollárt juttatott több száz jótékonysági szervezetnek, miközben  korábbi férje, a most éppen az űrbe készülő Jeff Bezos 10 milliárd dollárt ajánlott fel tavaly a Föld Alapítványnak az éghajlatváltozás leküzdésére. 

2,7 milliárd dollárt adományozott el Bezos exfelesége

Kritikusaik gyakran a filantrópok szemére vetik, hogy az adományok nem nőnek hasonló ütemben, mint többszáz milliárd dolláros vagyonaik.

Pedig röpködnek a dollármilliárdok, és a relatíve új milliárdosok is gyakran kinyitják a pénzcsapot, ha segíteni kell: Sandeep Nailwal, a Bitcoin utáni második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum egyik megalkotója például 1 milliárd dollár értékű adományt juttatott Indiának a koronavírus legsötétebb heteiben, amikor oxigénhiány alakult ki a kórházakban.

Túl sok a pozitív figyelem

A koronavírus azonban elmélyítette a szakadékot a szupergazdagok és a nem annyira gazdagok között, ami újra vitát szított a filantrópia társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban.

„A filantrópokra túl sok pozitív figyelem irányul, ezt most felül kell vizsgálni”,

mondta a cikk szerint Linsey McGoey, az Essexi Egyetem innovációs és társadalmi kutatóközpontjának igazgatója. Szerinte azt lehet gyanítani, hogy a több száz milliárdos vagyonnal rendelkezőknek valójában nem is érdekük megoldani a problémákat.

A Giving Pledge kezdeményezést a Gates házaspár és a szintén milliárdos Warren Buffett indította 2010-ben, és ennek keretében arra ösztönzik a nagyon gazdag embereket, hogy vagyonuk nagy részével járuljanak hozzá a filantróp ügyekhez. 

Bill híres filantróp. Fotó: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala

A részvétel azonban inkább csak egy ígérvény, nincs semmilyen kényszerítő mechanizmus, és a bejelentkezők bármikor meggondolhatják magukat.

Nem mindegy, kinek megy a pénz

Sokszor nem feltétlenül kézenfekvő, sőt egyenesen nehéz kitalálni, hogy ki kapja a dollármilliókat. Musknál például az is előfordult,

hogy a Twitteren kérdezte meg követőitől, hogyan ossza el 172 milliárd dolláros vagyonát, és 2017-ben Bezos is hasonló “közvéleménykutatást” tartott.

MacKenzie Scottot gyakran éri az a kritika, hogy kaotikusan és random választ a megsegítendő szervezetek közül, és nála inkább az jellemző, hogy több száz kisebb szervezet között osztja el a pénzt, vagy olyan intézményeknek juttat adományt, amely elkerülte a nagyobb adományozók figyelmét. Sokan saját alapítványuknak adják a pénzt, és aztán annak keretein belül találják ki, hogyan osztják szét a forrásokat.

Oszd meg!