Fotó: Fotó: amerikai Forbes
Pénz

A kritikák után a világ leggazdagabb embere már szeretne több adót fizetni

Zsiborás Gergő
2021. április 07. 4 perc olvasás

Kiskapukat kihasználva az Amazon eddig alig fizetett társasági adót a szövetségi kasszába, Biden elnök ezen változtatna, megregulázná a nagyvállalatokat. Az adóemelést most már Jeff Bezos is támogatja. 

Meglepő kijelentést tett Jeff Bezos, Amazon-vezér egy friss blogposztjában. „Támogatjuk a Biden adminisztráció nagyívű befektetési terveit az amerikai infrastruktúra-fejlesztésbe. Elfogadjuk, hogy ez a beruházási program minden oldalról – az eddigiekhez képest – engedményekkel jár, mind a benne foglaltak sajátosságai, mind pedig a finanszírozás tekintetében (támogatjuk a társasági adó emelését).”

Ha zárójelek közé szorítva is, de Bezos csak kipréselte magából, hogy támogatja az adóemelést.

Nem mintha az adónem mértéke eddig befolyásolta volna az Amazon adózási hajlandóságát. Nem is önmagában az emelés, hanem a kiskapuk tervezett bezárása fájhat majd a nagy amerikai cégeknek.

Trump csökkentette az adót, az Amazon nem fizetett úgy sem 

Noha kettejük viszonya kifejezetten ellenséges volt, a leköszönt amerikai elnök, Donald Trump regnálása alatt az Amazon legjobb éveit élte, forgalma és profitja is rekord szintet ért el, Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere lett – a tegnap publikált Forbes-lista szerint jelenleg is az. 

17 óránként született egy új dollármilliárdos 2020-ban

 

Trump sokszor hevesen támadta Bezost, mivel annak portfóliójában ott van a tekintélyes, az elnökkel kritikus Washington Post is (Bezos hiába védekezett, hogy nem volt ráhatása a szerkesztőség munkájára). 

Azt gondolhatnánk, a tavaly januárban hivatalba lépett demokrata adminisztrációt fellélegezve fogadta a kereskedelmi óriáscég, és az annak éléről idén távozó Bezos. Nem feltétlenül. Biden már a kampányában is előhozta, hogy a technológiai óriások túl erősek lettek, az Amazonhoz hasonló cégek pedig adózási kiskapukat kihasználva alig fizetnek társasági adót a szövetségi kormánynak, ami megengedhetetlen. 

Ez utóbbi fronton most lépni is fog a Biden-adminisztráció: a 21 százalékos szövetségi társasági adókulcsot 28 százalékra emelik. Korábban 15-35 százalékos, többkulcsos volt az adónem, azt még Trumpék egyszerűsítették és nyesték vissza 21 százalékra 2017-ben, a nagyvállalatok adózási hajlandóságán ez sem sokat javított.

A különböző adózási kedvezményeket (elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó jóváírást) kihasználva a legnagyobbak eddig is elkerülték a társaságiadó teljes megfizetését (az Amazon mellett voltak még jópáran ilyenek, többek között a Nike, a Fedex vagy a Netflix is élt ezzel a lehetőséggel).

2017-ben, amikor az Amazonnak 35 helyett már csak 21 százalékos kulccsal kellett volna adóznia, egy fillér adót nem fizetett be ezen a soron a szövetségi költségvetésnek. Ugyanúgy, ahogy a következő évben sem.

Az óriáscég már ezek után is kapott kritikát, 2019-ben 162 millió, tavaly pedig már 1,83 milliárd dollárt fizetett be társasági adóban. A tavalyi éve kiemelkedően sikeres volt az Amazonnak, a koronavírus-járvány miatt digitalizálódó kereskedelem egyik nagy nyertese lett Bezos, miközben a techcégek papírjai amúgy is szárnyaltak a New York-i tőzsdén

A vakcina törést okozott a részvénypiacokon is: megfizetjük-e a járványkezelés árát?

Kritikát kapott Biden is 

Biden korábbi nyilatkozataiban is nevesítette az Amazont, mint az adófizetést kikerülő óriásvállalatot. Legutóbb a múlt héten vette elő őket és társaikat, hangsúlyozva, hogy a Fortune 500-as cégek közül 91 olyat azonosítottak, amely kibújik a társasági adó megfizetése alól, miközben egy középosztálybeli család több mint 20 százalékos adókulccsal adózik. 

Az elnök azt is hangsúlyozta, nem büntetni akarja ezeket a cégeket, hanem megszüntetni az elfogadhatatlan gyakorlatot.

Az adózási ügyei miatt támadott Amazon eddig rendre azzal védekezett, hogy a szükséges adókat mindig és mindenhol megfizette. Azt már nem tették hozzá, hogy természetesen a jóváírással és a kedvezményekkel együtt.  

Az amerikai kereskedelmi kamara ugyanakkor bírálta Bident az adóemelés miatt, szerintük ez tévút, ami csökkenti az amerikai cégek versenyképességét és lassítja a kilábalást a járvány okozta gazdasági visszaesésből.