Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Évek óta voltak problémáik, most tényleg válik Bill és Melinda Gates, hatalmas vagyonon osztozkodnak

A világ egyik leggazdagabb párja 27 év után döntött a válás mellett, húsz éve működtetett alapítványukat közösen viszik tovább. Ismerői kszerint régóta voltak vitáik.

Bill és Melinda Gates 27 év házasság után elválnak – ezt 124 milliárd dollárosra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere jelentette be a Twitteren. Mint írja, rengeteget dolgoztak feleségével a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek, és bár a magánéletükben mostantól külön utakat járnak, közös munkájukat folytatják.

A pár együtt hozta létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely 50 milliárd dolláros alapjával az egészségügyben, a gyerekszegénység felszámolásáért, a fejlődő országokban pusztító malária és más fertőző betegségek ellen, a hátrányos helyzetű kisgyerekek jobb oktatásáért, a klímaváltozás és számos egyéb globális probléma megoldásáért küzd hosszú évek óta.

A világ egyik legnagyobb jelentőségű filantróp szervezetéről van szó, amely 1600 embert foglalkoztat világszerte, évente körülbelül 5 milliárd dollárt ad jótékony célokra, és például különösen aktív volt a covidjárványban is. A megfelelő gyógyszerek és oltások kifejlesztésére majdnem 2 milliárd dollárt fordítottak az elmúlt egy évben. Bill Gates személyesen is egyre többet foglalkozott az alapítványával, tavaly márciusban Microsoft igazgatósági tagságáról is lemondott ennek érdekében.

124 milliárd dollárnyi vagyon

A The New York Times értesülései szerint a pár válásának híre villámgyorsan terjedt az alapítvány dolgozói körében, de végül hivatalosan is megerősítették egy sajtóközleményben, hogy Bill és Melinda Gates továbbra is közösen folytatják a jótékonysági munkát, és a válás nem okoz szervezeti változásokat, és nem lesz váltás a stratégiában és a főbb irányokban sem.

A pár vagyonát illetően azért így is vannak jócskán kérdőjelek, főleg azon részével, amelyet nem bocsátottak az alapítvány részére. Van egy farmjuk Amerikában, részesedésük a Four Seasons hotelláncban, a kanadai nemzeti vasúttársaságban, az Autonation nevű autókereskedő láncban, és más cégekben. Legnagyobb közös ingatlanjuk egy washingtoni birtok moziteremmel, trambulinszobával, és hatalmas könyvtárral ritka dokumentumokkal és képzőművészeti kincsekkel. És természetesen ott van a részben Bill által alapított és naggyá tett Microsoft, de Melindának is van egy külön cége, a Pivotal Ventures befektetési vállalkozás.

Ezekről egyelőre nincsenek információk, de a The New York Times szerint a válás alapját valószínűleg egy házassági szerződés képezi. (Más sajtóértesülések szerint ilyet nem készítettek, de most írásban rögzítették a vagyonmegosztás alapjait.) A válást egyébként hivatalosan és formálisan Melinda kezdeményezte.

„A felemelkedés pillanata”

A CNN felidézi megismerkedésük pillanatát, amit Melinda Gates a The Moment of Lift című könyvében elmesélt. Egy üzleti vacsorán találkoztak, nem sokkal azután, hogy Melinda 1987-ben dolgozni kezdett a Microsoftnál. „Később értem oda, már az összes asztal foglalt volt, kivéve egyet, ahol két szék árválkodott. Leültem az egyikre, pár perccel később Bill a másikra.” A pár 1994-ben Hawaiin kötött házasságot, három gyerekük most 18 és 25 év közötti.

A hozzájuk közel álló források a The New York Timesnak elmondták, hogy évek óta voltak problémáik, kapcsolatuk már többször „majdnem összeomlott”. De mindig megpróbálták megoldani, és például Bill részben azért mondott le különböző tisztségeiről, hogy több időt tölthessen a családjával is.

„Amikor azon tipródott, hogy elvegyen-e feleségül, teljesen világosan elmondta, hogy a kérdés nem rólam szól, hanem arról, hogy megtalálhatja-e az egyensúlyt a munkája és a magánélete között” – mondta Melinda egy 2019-es interjúban a The Sunday Times of Londonnak. „És higgyék el, voltak olyan pillanatok a házasságukban, amikor őszintén feltettem a kérdést, tudom én ezt csinálni?” – idézte most fel Melinda szavait a The New York Times.

Oszd meg!