rövid hír

Warren Buffett kiszáll a Gates Alapítványból, de előtte még 4,1 milliárd dollárt adakozik

Forbes
2021. június 23. 1 perc olvasás

Buffett 2006-ban tett ígéretet arra, hogy összes részvényét, azaz vagyonának körülbelül 99 százalékát eladományozza. A mostani felajánlással épp félúton van.

Szerda reggel Warren Buffett amerikai topmilliárdos bejelentette, hogy 4,1 milliárd dollárt ajánl fel jótékony célokra, hozzátéve, távozik a Bill és Melinda Gates Alapítványból, írja a forbes.com.

A felajánlást öt olyan alapítvány kapja, akiket 2006 óta minden évben támogat: a Susan Thompson Buffett Alapítvány, a Sherwood Alapítvány, a Howard G. Buffett Alapítvány, a Novo Alapítvány és a Gates Alapítvány.

A 90 éves milliárdos az elmúlt időszakban az összes vállalati igazgatósági munkájából távozott, befektetőcégében, a Berkshire Hathaway-ben viszont továbbra is elnök-vezérigazgató marad.

Az adományozás után Buffett-nek 238 624 Berkshire Hathaway-részvénye marad, ennek értéke körülbelül százmilliárd dollár. A milliárdos 2006-ban ígéretet tett arra, hogy az összes részvényét (a nettó vagyonának 99 százalékát) jótékony célokra fordítja, a mostani felajánlással éppen félúton van. (A részvények számát tekintve: 2006-os ígérete idején 474 998 részvényt tulajdonolt.)

Buffett vagyona a felajánlás előtt 105 milliárd dollár volt, eddig nagyjából 41 milliárd dollár részvényadományt tudhatott maga mögött.

Múlt héten Jeff Bezos Amazon-vezér volt felesége, MacKenzie Scott 2,7 milliárd dollárt ajánlott fel jótékony célokra.