Fotó: MacKenzie Scott, Jeff Bezos Amazon-vezér egykori felesége. Fotó: Twitter
rövid hír

2,7 milliárd dollárt adományozott el Bezos exfelesége

Forbes
2021. június 16. 2 perc olvasás

Mackenzie Scott, Jeff Bezos Amazon-vezér exfelesége a válásuk után tett ígéretet, hogy a vagyona felét jótékony célokra fogja adományozni. A mostani, 2,7 milliárdos adományt (782 milliárd forint) egy blogbejegyzésben jelentette be. Ezzel 286 szervezet támogat. 

Mackenzie Scott 2019-ben, csatlakozott a Giving Pledge dollármilliárdosokat tömörítő jótékonysági szervezetéhez, miután elvált Jeff Bezostól. A szervezet tagjai azt vállalják, hogy vagyonuk felét jótékony célra ajánlják fel.

A Giving Pledge Bill Gates és Warren Buffett kezdeményezésére jött létre. Eddig többek között Mark Zuckerberg, Richard Branson, és a WhatsApp társalapítója, Brian Acton is.

A váláskor Bezos az Amazon részvényeinek 16 százalékát birtokolta. Scott ekkor a részvények 4 százalékát kapta meg. Arról, hogy a mostani 2,7 milliárd dolláros adományt mely szervezetek kapják, már új férjével, Dan Jewett, seattle-i tanárral választotta ki, akivel idén márciusban házasodtak össze.

Kritikusai szerint kaotikusan és random választ

Scott tavaly összesen 5,8 milliárd dollárt adományozott el. Ebből főként élelmiszerbankok, marginalizált csoportokat támogató és nők által vezetett jótékonysági szervezetek részesültek.

A mostani adományból olyan szervezeteket támogatott, amelyek a faji egyenlőtlenség ellen küzdenek, az oktatás terén tevékenykednek vagy művészetekkel foglalkoznak – írja a Bloomberg.

Scott adakozási szokásait a legtöbb támogatója azért tartja előnyösnek, mert olyan, kisebb szervezeteket is támogat, amelyek más, nagy összegeteket adományozó filantrópok figyelmét teljesen elkerülik. Néhány szakértő szerint azonban véletlenszerűen választ, ami ekkora összegű és jelentőségű adományoknál csökkenti az átláthatóságot. Szerintük szükség lenne arra, hogy részletesebb indoklást hozzon nyilvánosságra arról, hogy miért pont ezeket a szervezeteket választotta. 

MacKenzie Scott az amerikai Forbes milliárdoslistáján 59,7 milliárd dolláros  vagyonával jelenleg a 20. helyen áll.

Fotó: MacKenzie Scott, Jeff Bezos Amazon-vezér egykori felesége. Fotó: Twitter