Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Mészárosék beszállnak az ingatlan-nyilvántartás digitalizálásába is

Jelentős összegű megbízás miatt adott ki közleményt a 4ig – ahogy ez a tőzsdei cégek esetében szokás -, de a mostani, 2 milliárdos megbízás nem is tűnik soknak a korábban behúzott tenderek értékéhez képest. 

A Jászai Gellért-Mészáros Lőrinc-féle informatikai szolgáltató, a tőzsdén jegyzett 4ig Nyrt. ma a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte, hogy újabb állami tenderen nyert el egy nagyobb megbízást, a kormánypártokhoz szintén sok szállal kötődő és számos állami referenciával rendelkező Tigra Kft. alvállalkozójaként.  

A Lechner Nonprofit Kft. – melynek tulajdonosa a magyar állam – közbeszerzést írt ki, „az Elektronikus Ingatlan-nyilvántartás létrehozása érdekében infrastruktúra-felmérési, valamint adatbázis- és alkalmazásfejlesztési feladatok ellátása” tárgyában, ezt nyerte el 2 milliárdos ajánlattal a Tigra, melynek alvállalkozója a 4ig lesz. A projektet EU-s pénzből, két nagy pályázati programon (a közszolgáltatások fejlesztésére létrehozott KÖFOP, valamint a közép-magyarországi régió fejlesztését célzó VEKOP) keresztül finanszírozzák. A szerződés értéke egészen pontosan  nettó 2 069 625 860 forint (plusz áfa). 

Milliárdos tenderek, bekötött győztesek 

Mészáros és Jászai felbukkanása óta a 4ig igencsak nagyot megy a közbeszerzéseken, így a BKV 19 milliárdos tenderét is ők vitték, ők egyesíthetik a MÁV és a Volán jegyrendszerét 11,1 milliárd forintért, de 4,4 milliárdért okostáblákat is szállítanak majd az iskolákba. Sok megbízást azzal a T-Systemsszel együtt nyertek korábban, amelyet épp a kishal 4ig vásárol fel, persze ebbe a gigaüzletben is besegít az állam, hogy legyen miből fedezni a – Forbes becslése szerint – közel 50 milliárdos vételárat. 

Mennyiért kelt el a Budapest Honvéd? Mennyiért vásárolt Mészáros Lőrinc? – a Forbes új listája

A hazai IT-piacon nagy a mozgolódás az utóbbi időben, az egykori Est Medián keresztül a piac egyik másik nagy szereplője, a Delta csoport is a tőzsdére lépett, miközben a T-Systems év végéig átkerül Mészáros Lőrinc köréhez. A magyar kormány pedig a nagy IT-megbízásokat egyre inkább olyan hazai szereplőkre bízza, akik ezer szállal kötődnek a Fidesz-KDNP kormánypártok holdudvarához. 

 

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.