Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Papp István / Orbital Strangers

Sokat megélt tőzsdei társaságot neveztek át, újabb IT sikersztorit írnának a pesti tőzsdén

Nevet vált a sokat megélt Est Media, ezzel végleg lezárul egy korszak az utóbbi években csak vegetáló tőzsdei vagyonkezelő történetében – és újabb IT-társaság lát neki egy tőzsdei sztori felépítésének. 

Kiegészítéseket tett közzé az október 1-jére összehívott rendkívüli közgyűlésének határozati javaslataihoz a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Est Media Nyrt. Az előterjesztések értelmében a tőzsdei társaság neve Delta Technologies Nyrt.-re változik, a Delta Csoport négy tulajdonos-menedzsere mellett pedig Szlankó János és Hetényi László személyében további két szakembert is beválaszthatnak a cég igazgatóságába.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sokat megélt Est Media Nyrt. felvásárolta a hazai informatikai piacon régóta jelenlévő Delta Systems Kft.-t, az üzlet lényege valójában az volt, hogy az akvizíción keresztül a Delta csoport tőzsdére lépett, hisz annak holdingcége lett az Est Media főtulajdonosa. A 28,3 milliárdos vétalárat ugyanis nagyrészt részvénycserével finanszírozzák, vagyis a Delta így tőkepiaci szereplővé vált. A tranzakció lényege, hogy a Delta így megspórolta a nyilvános bevezetéssel járó költséges és hosszadalmas adminisztrációt és eljárást – innentől természetesen meg kell majd felelnie a tőzsdei követelményeknek. Szakemberek a Forbesnak a deal bejelentése után azt mondták, igencsak magas árazások született meg az üzlet. 

28 milliárdos IT-céget vesz az Est Media

Az Est Media Nyrt. régi motoros a BÉT-en, egykoron a Sziget főtulajdonosa is volt, de pár éve gyakorlatilag kiürült vagyonkezelőként vegetált a tőzsdén – egészen addig, amíg meg nem jelent benne az azóta elhunyt kormánybiztos-üzletember, Andy Vajna egyik cége, majd később bejelentették, hogy újra tartalommal töltik meg a céget. (Nem ez az első ilyen tranzakció a BÉT-en, a Wallis autós porfólióját is hasonló manőverrel vitték a nyilvános piacra, illetve a Zsiday Viktor befektetőhöz tartozó egykori Plotinust is így vette át az Ádámosi család, és lett belőle azóta AKKO Invest.)

Az Est Media október 1-jén (e hét szerdán) rendkívüli közgyűlést tart. A közgyűlés elfogadása esetén a társaság cégneve Delta Technologies Nyilvánosan Működő Részvénytársaságra módosul. Mint a BÉT honlapján tegnap este közzétett közleményünkben írják, „az igazgatóság cégnév módosítására tett javaslatának elsődleges célja, hogy támogassa a vállalat saját technológiára, innovatív termék- és szolgáltatásportfólióra épülő hazai és nemzetközi terjeszkedését. Az új cégnévre vonatkozó javaslat kidolgozása során fontos szempont volt, hogy megtartsák a Delta kifejezést mint a piacon ismert és elismert márkanevet”. 

Az Est Media Nyrt. árfolyama az elmúlt öt évben. Tavaly augusztusban új befektető jelent meg a színen. Forrás: BÉT, 2019. szeptember 30.

Az Est Media Nyrt. árfolyama az elmúlt öt évben. Tavaly augusztusban új befektető jelent meg a színen. Forrás: BÉT, 2019. szeptember 30.

Még egy szereplő, aki informatikai sikersztorit írna a BÉT-en 

Az előterjesztések értelmében a Delta Csoport négy tulajdonos-menedzserét, Bártfai Zsoltot, Csontos Zoltánt, Hartmann Istvánt és Pércsi Leventét is beválaszthatják a tőzsdei társaság igazgatóságába. További két jelöltet is beválaszthatnak az igazgatóságba, Szlankó János és Hetényi László személyében.

„Rövid távú célunk a tranzakció sikeres lezárása, közép és hosszú távon innovatív termékfejlesztést, organikus növekedést és a tevékenységünkbe jól illeszkedő akvizíciókat egyaránt tervezünk” – mondta Bártfai Zsolt, a Delta Csoport igazgatósági tagja.

„Hiszem, hogy a saját termék- és szolgáltatásportfólióra épülő növekedési stratégiánkkal igazi sikertörténetet tudunk létrehozni a magyar tőzsdén” – nyilatkozta Papp István (képünkön), az Est Media Nyrt. igazgatóságának elnöke. Papp ismert és kipróbált vezetőnek mondható a hazai IT-piacon, a Ciscónál és Magyar Telekomnál is volt vezető, majd négy évig, 2015-ig a Microsoft Magyarország ügyvezető-igazgatója volt, innen kényszerűen kellett távoznia, az állami megrendelések miatt korrupciós botrányba keveredett magyar leánycégtől a csendes-óceáni régióhoz került át alelnöknek. Ezt követően rövid ideig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyette is volt. 2019 óta tagja az Est Media igazgatóságának. 

Szlankó János a BME villamosmérnöki karán végzett 1972-ben. A KFKI Rendszerintegrációs Zrt. alapítója, amely az 1990-es és 2000-es évek legnagyobb magyarországi rendszerintegrátora, egyben a T-Systems Magyarország Zrt. elődvállalata. Emellett Szlankó úr egyike volt a Pantel távközlési szolgáltató alapítóinak is. 

Hetényi László több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik, amelyet a médiaipar különböző területein szerzett. Dolgozott többek között az Interpress Reklám és Kiadó Vállalatnál, valamint a Publicitas-Budapest Kft.-nél. 1998-től az Adbox Reklámszolgáltató Kft., 2018-tól pedig a Communication Technologies Kft. résztulajdonosa, előbbi számos nemzetközi médiafelület kizárólagos hazai képviselője, mint a The Economist vagy a The Wall Street Journal.

Szlankó Jánost és Hetényi Lászlót a közgyűlés 2019. október 1-i hatállyal határozatlan időtartamra választhatja meg az igazgatóság tagjává, az október 1-jei rendkívüli közgyűlésen meghozott további döntések pedig a tranzakció zárásával lépnek hatályba; a zárási feltételeknek az üzletrész-adásvételi szerződés értelmében december 20-ig kell teljesülniük.

Igencsak nagy a mozgolódás a hazai IT-szektorban, és látványos a hazai tulajdonszerzés is. A Mészáros-Jászai féle 4ig is tőzsdei sikersztorit írna, az állami megrendelésekkel bőven ellátott IT-szolgáltató nemrég összehozta az év egyik legnagyobb ülzetét is: felvásárolták a Magyar Telekom leánycégét, a T-Systemst (a kkv-üzletág marad a Telekomnál, a nagyvállalati, állami projekteket, vagyis a jólfizető, hosszú távú szerződéseket viszi tovább a 4ig). 

Borítókép: Papp István, az Est Media igazgatóságának elnöke / Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.