Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Arvydas Venckus, Unsplash

A 4iG nyerte a BKV 19 milliárdos tenderét – nem is akárkikkel

A zuglói és józsefvárosi parkolási tenderekről már ismert szereplővel és a T-Systems Magyarországgal együtt nyerte el a 4iG a BKV 19 milliárdos tenderét. 

A BKV informatikai rendszerének hosszú távú üzemeltetésében vesz részt a Mészáros Lőrinc-közeli tőzsdei informatikai vállalat, a 4iG, a Sys IT Services Kft. nevesített alvállalkozójaként – tudatta a Forbes.hu szerkesztőségével a társaság. Az IT-cég, amiben nemrég többségi részvénycsomagot vásárolt Jászai Gellért, 5+5 évre nyújt szolgáltatásokat a fővárosi közlekedési társaságnak másik alvállalkozóval, a T-Systems Magyarország Zrt.-vel közösen. Az első 5 évre szóló megbízás keretösszege meghaladja a 19 milliárd forintot.

Mészáros kulcsembere megszerezte a 4iG többségi részét, jelentős felvásárlásokra készülnek

A BKV által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Sys IT Services Szolgáltató Kft. (Sys Kft.) nyerte el fővállalkozóként. A közlemény ugyan nem részletezi, de a Sys Services is egy igen érdekes cég.

Tulajdonosai között találjuk azt a Várszegi Zsoltot is, aki a parkolásai bizniszbe 2016-ban abszolút újoncként berobbanó SIS Parking nevű társaságban is érdekelt volt, és amely vállalkozás 2017-ben egyetlen indulóként nyert a zuglói parkolási tenderen (korábban pedig a Józsefvárosban). A fizetős parkolás amúgy mindkét kerületben veszteségesen üzemel – a botrányos parkolási ügyeket a 444 tárta fel nemrég. De vissza a BKV-hoz!

A 2019. július 1-jén aláírt szerződés értelmében a fővállalkozó az általa megnevezett alvállalkozókkal közösen 5+5 évig működteti és fejleszti a budapesti közösségi közlekedés üzemeltetését végző BKV Zrt. informatikai rendszerét.

A szerződéses keretösszeg nettó 3 milliárd 808 millió forint évente, így az első 5 évben a szolgáltatási díj teljes keretösszege meghaladja a nettó 19 milliárd forintot.

A Sys Kft. két alvállalkozót nevesített ajánlatában – a 4iG-t és a T-Systems Magyarország Zrt.-t. A megállapodás értelmében a 4iG az informatika több területén nyújt menedzselt üzemeltetési szolgáltatásokat a BKV-nak.

Érdekes szál a történetben, hogy a 4iG azzal a T-Systemsszel fog együtt dolgozni a gigatenderben, amelynek felvásárlása a pletykák szerint célja lehet. Ezt amúgy korábban egyik fel sem kívánta kommentálni, de sokan üzenet értékűnek vették, mikor Jászai a 4iG-be való beszállása után arról beszélt, komoly akvizíciókra készülnek (egyet amúgy tegnap bár be is jelentettek).

Mészáros Lőrinc feltűnése óta a 4iG – melynek egyik leányvállalata korábban a Microsoft-botrányban is érintett volt – több, milliárdos állami tendert is megnyert. Így a nemzeti dohánykereskedő cégnek az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célzó, valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatását is ők építik ki és kezelik, valamint okostáblákat is szállítanak majd iskolákba – konzorciumi partnerekkel együtt 4-4 milliárd forintért.

Több mint 4 milliárd forintért szállít iskolákba okostáblákat Mészáros IT-cége

 

Borítókép: Arvydas Venckus, Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.