Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az épülő, új Bozsik stadion, a Budapest Honvéd stadionja. Fotó: Budapest Honvéd / Facebook

Mennyiért kelt el a Budapest Honvéd? Mennyiért vásárolt Mészáros Lőrinc? – a Forbes új listája

A Forbes minden ősszel elkészíti a legnagyobb magyar kiszállók listáját, vagyis azokat az üzleteket értékeljük fel és sorjázzuk, ahol az alapító-tulajdonosok eladják cégüket, exitálnak. A ma megjelenő októberi lapszámban található a legfrisebb lajstromunk, íme egy kis ízelítő. 

A 2019. októberi Forbes címlapja: a Julius-K9 kutyahám kitalálói.

A 2019. októberi Forbes címlapja: a Julius-K9 kutyahám kitalálói.

Az elmúlt évek legnagyobb exitjeiben mindig külföldi vásárolt fel magyar céget – most magyar vett magyart. Sőt: idén a dobogós üzletek mindkét oldalán magyar fél van – amióta elkészítjük az exitlistát ilyenre sosem volt példa. Az idei évi listánk az eddigi legrövidebb, nagyon kevés tranzakció volt, ahol magyar alapító szállt ki. Az ugyanakkor feltűnő, hogy mennyire aktívak a tőzsdei cégek, ennek ellenére a legtöbb üzletet most is a Forbes munkatársainak kellett felértékelnie, mert még így is kevés volt a nyilvánosságra hozott vételár. 

A 3 legnagyobb üzlet a Forbes exitlistájáról. 

1. ZÁÉV Építőipari Zrt.
Vevő: Mészáros csoport (Talentis Group)
Becsült érték: 13,4 milliárd forint
Iparág: építőipar

A piac szinte biztosra vette, januárban be is jelentették: Mészáros Lőrinc megvette az új Puskás Stadionon is dolgozó zalaegerszegi ZÁÉV-et.

2. Mobil Petrol Kft., Fort-Impex Kft., W.W. Impex Kft., Rompetrol Kft. 
Vevő: Mol Nyrt.
Becsült érték: 4,84 milliárd forint
Iparág: kereskedelem

Négy különböző, de hasonló tulajdonosi körrel rendelkező cégtől öt településen (Pécsett, Gödöllőn, Fülöpszálláson, Jászjákóhalmán és Mezőkovácsházán) vásárolt be benzinkutakból a Mol-csoport két cége.

3. Klíma Kft.
Vevő: ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt.
Becsült érték: 2 milliárd forint 
Iparág: energetika

Magyarország egyik fontos klímatechnikai kis- és nagykereskedésében az Elmű-ÉMÁSZ látott fantáziát.

Beszéljünk a fociról is

Az exitek mellett rendre összeszedjük a legnagyobb magyar érdekeltségű üzleteket is. Ebből idén jócskán volt, így felértékeltük többek között a T-Systems felvásárlását is, a hazai informatikai piacon látványos a magyar tulajdonszerzés (az Est Media-Delta csoport üzletről is írunk a friss számban); foglalkoztunk a Poli-Farbe 80 százalékos üzletrészének eladásával vagy a Biztosítás.hu felvásárlásával (ezt nem az alapítóktól vette meg a Netrisk, ezért nem vettük exitnek).

Az üzletek között idén megjelent egy olyan nemzetstratégiai üzletág, amellyel eddig nem foglalkoztunk listáinkon: a futball.

A Metalcom-csoporthoz tartozó Reditus Equtiy Zrt. ugyanis megvásárolta a Budapest Honvéd labdarúgócsapatát és a klub akadémiáját.

A 2006-ban befektetőként a csapatot felvásárló magyar származású (és magyarul kiválóan beszélő) amerikai üzletember, George F. Hemingway idén kiszállt a magyar futballból. Kupasikerek mellett bajnokságot is nyert vele az a Honvéd, amely a csőd szélén tántorgott, mikor átvette a klubot. A patinás márkanév mellett igencsak nagy érték a klub akadémiája is, amely a belga Double Pass felmérése szerint rendre ott volt az elmúlt években a legjobb utánpótlás-centrumok között (miközben a Honvéd jóval kevesebb támogatásból gazdálkodott, mint más klubok, hogy a Felcsútot ne is említsük). 

A Forbes alapvetően EBITDA alapon becsül, de itt ez nem volt járható, így a KPMG egy publikusan is elérhető tanulmányát felhasználva azt vettük alapul, mekkora bevételt képes generálni egy klub – ehhez társítottunk aztán szorzót. Ezek után az elmúlt 10 év régiós futballklub-adásvételeit áttekintve adtunk szorzót az üzletre. Az ukrán, a szlovák, a cseh és a lengyel piacon volt alapul vehető tranzakció, csak a teljes felvásárlásokat néztük és nem vettük ide a tőkeemelések után kapott értékeléseket (meglátásunk szerint ezek a magyar klubok esetében sem közelítenek a valós piaci értékhez).

A magyar futball erősen kitett az állami szerepvállalásnak, a taopénzek mellett sok az állami megrendeléseken felhízlalt szponzor, a közvetítési jogokat pedig – a régiós adatok alapján – igencsak túlértékelten veszi a szintén költségvetési forrásból működő MTVA. Éppen ezért véleményünk szerint nehezen sorolható ez a tranzakció a tisztán piaci üzletek közé. Kapaszkodó volt, hogy a vevő, melynek a tulajdonosi köre sok más klubhoz hasonlóan köthető a kormányzó Fideszhez, 2 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel (a Mészáros-közelbe került Takarékbanktól), és hogy Hemingway korábban többször jelezte, 10 millió euróra taksálja a klubot.

Nem tartjuk reálisnak, hogy ennyit kapott érte.

A régiós dealek alapján 3,4-es szorzót tartunk reálisnak, az így kapott becsléshez hozzávettük még az akadémia eszközeit, végső becslésünk szerint a Budapest Honvéd 2,45 milliárd forintért cserélhetett gazdát. A Hemingway Group nem kommentálta a Forbes becslését, azt továbbra is üzleti titokként kezeli. 

Az összes exit és az év legnagyobb magyar vonatkozású üzletei teljes egészében az októberi Forbes magazinban.  Címlapon a világhódító magyar kutyahám, a Julius-K9, a Rubik-kocka óta legtöbbet hamisított magyar találmány! 

A kutyások Nike-ja lenne a világhódító magyar kutyahám – 9 érdekesség a Julius-K9-ről a Forbes címlapsztorijából

Borítókép: az épülő, új Bozsik stadion, a Budapest Honvéd stadionja. Fotó: Budapest Honvéd / Facebook

Oszd meg!