Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Dan Gold // Unsplash

A holland bíróság kimondta: az Uber-sofőrök alkalmazottnak számítanak

A holland bíróság hétfőn kimondta, hogy az Uber járművezetői alkalmazottnak és nem vállalkozónak számítanak.

Egy amszterdami bíróság hétfői ítélete szerint az Uber-sofőrök nem egyszerű szerződéses partnerei a cégnek, hanem munkavállalói, így ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint minden más munkavállalót.

Ezzel az Uber sofőrjei nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ugyanúgy vonatkoznak rájuk a munkavállalókat védő törvények, és ugyanazt a fizetést és egyéb juttatást kell nekik adni, mint az ágazat többi dolgozójának.

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága idén márciusban mondta ki, hogy az Uber-sofőröket megilleti a jogszabályokban előírt minimálbér, a fizetett szabadság és a munkaközi szünet is.

Ez akkor fontos precedens volt a megosztáson alapuló szolgáltatások jogi szabályozásában.

2016-ban több sofőr keresetet nyújtott be Londonban az Uber ellen azt sérelmezve, hogy a társaság munkáltatóként kontrollálja a tevékenységüket, ugyanakkor nem biztosítja számukra a törvényben meghatározott alapvető munkavállalói jogokat.

Fotó: Dan Gold // Unsplash

Oszd meg!