Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fuvarozási nagyhalat vásárol fel az Uber, nem kapta olcsón

Folyamatosan növekedett a fuvarozási iparág a járvány alatt is, ebből szakítana nagyobbat az Uber.

2,5 milliárd dollár elköltésével erősíti meg szállítmányozási profilját az Uber, pontosabban leányvállalata az Uber Freight: a vállalat megvásárolja az amerikai Transplacet – írja a Forbes.com.

Az üzlet része a texasi Frisco megvásárlása, ami a Transplace ottani leánycége, a fő tulajdonos pedig a TPG Capital (ők vették meg Demján Sándor egykori sikercégét a Trigranitot is). Ez 750 millió dollár értékű Uber-kötvény átruházását jelenti a TPG Capitalra, a fennmaradó részt pedig készpénzzel fedezi az Uber. Az üzlet egyelőre vesenyfelügyeleti és tőzsdei jóváhagyásra vár, ugyanis

az Egyesült Államok egyik legnagyobb szállítmányozási vállalata jöhet létre.

Lior Ron, az Uber Fright vezetője az üzletet egy lehetőségnek tekinti, hogy egymást kiegészítve összehozzák „a legjobb technológiát a kiváló gyakorlati megoldásokat”, valamint átalakítson teljes ellátási láncokat, rugalmassá tegye a működést és csökkentsék a költségeket.

A fő cél, hogy csökkentsék a fuvarozás „üresjáratait”, vagyis minél kevesebb alkalommal kelljen egy kamionnak üresen haladnia két város között, ami nem csak

Végtelen fejlődés

Bár a koronavírus járvány látványos gondokat okozott a kereskedelemben is, ez a nyugati országokban a fogyasztásösztönző intézkedések miatt inkább a fogyasztók kielégítésének nehézségeivel járt, az egyébként is bővülő szállítmányozó cégeknek újabb lökést adva.

A bejelentést kísérő elemzés szerint a fuvarozási iparágnak 791,7 milliárd dollár bruttó bevétele keletkezett 2019-ben az Amerikai Fuvarozó Egyesület adatai szerint.

Az Uber Freight ebből a bővülő tortából szeretne minél nagyobb szeletet magának, a hagyományos fuvarozás mellett pedig három éve komoly fejlesztései folynak a vezető nélküli fuvarozás terén is.

Az Uber májusban arról számolt be, hogy az Uber Freight árbevétele 51 százalékkal emelkedet 2021 első negyedévében. A háromhavi bevétel 301 millió dollár volt, amely a vállalat harmadik legnagyobb bevételi forrása a futár és az utazási szolgáltatások után.

Az Uber részvényei egyelőre mérsékelten reagáltak, kevesebb mint 1százalékkal emelkedtek (47,57 dollárra) csütörtökön a New York-i tőzsdén.

Borítókép: Uber

Oszd meg!