rövid hír

Az Instagram gyerekekre való hatása miatt kell vallomást tennie Mark Zuckerbergnek

Knittel Martin
2021. október 21. 3 perc olvasás

Folytatódik az utóbbi idők egyik legnagyobb vállalati kálváriája: a Facebook CEO-ját felszólították, hogy tegyen vallomást az Instagram platformjáról, írja a CNN Business. 

Kemény hetek-hónapok voltak a Facebook-főhadiszálláson: versenyjogi alapon támadják a közösségi óriást, ekézik a demokráciaellenes gyakorlatait, volt munkatársak vallanak a káros algoritmusáról, ráadásul egy router átállítása miatt közel fél napra leállt az oldal. Most ismét vallania kéne Zuckerbergnek, porondon az Instagram káros hatásai.

A Facebook és az Instagram vezetőjét Richard Blumenthal amerikai szenátor szólította fel írásban, hogy tegyen vallomást az Instagram és a gyermekek kapcsolatáról.

Mindenki utálta az Instagram gyermekeknek szóló verzióját, a törvényhozók fel is szólították a Facebookot, hogy azonnal állítsa le a szolgáltatást (végül szüneteltették is az ötletet). Az már egy ideje szivárogtatások miatt tudott dolog, hogy a tinédzserek testképzavarait is elősegítheti az Instagram, a Facebook ígérgetésbe is kezdett: javítanának a közösségi platformon.

Korábbi kijelentésekre cáfolt rá a szivárogtató

Blumenthal most a Facebook-szivárogtató Frances Haugen jelentései miatt szeretné kihallgatni Zuckerberget, ugyanis szerinte a vezér létfontosságú adatokat hallgathatott el a tinik mentális egészségével kapcsolatosan. Blumenthal nem először keresi ezzel a Facebookot:

augusztusban már egyszer próbálkozott, akkor a közösségi platform kitérő válaszokat adott neki, amiknek ellent mondanak a napvilágra jutott jelenlegi információk.

Újra Zoomolhat egyet Zuckerberg a szenátusi tanáccsal. Lehet, hogy nem lesz ilyen jó kedvében. Kép: C-SPAN, Twitter

A Facebook biztonságáért felelős globális vezető, Antigone Davis már megjelent Blumenthal kereskedelmi bizottsága előtt. A szenátor szerint a mostani, előkerült dokumentumok miatt pontatlan, vagy hamis lehetett a tanúskodása, ugyanis korábban azt állította: a Facebook nem tartott vissza semmilyen információt az igazságszolgáltatás elől.

Nem ez az első eset, hogy hazugsággal vádolják a Big Tech vezetőit: a héten már napvilágot látott egy levél az amerikai Igazságügyi Tanácstól, amiben Jeff Bezos szavahihetőségét kérdőjelezik meg.

Mindeközben Zuckerberg az online virtuális valóságával, a metaverzummal és egy Facebook-névváltoztatással terelné a figyelmet a rendkívül kedvezőtlen sajtóvisszhangról; az idén leköszönő amerikai elnök, Donald Trump pedig elindítaná saját közösségi oldalát, ezzel fellépve a „liberális médiai elit zsarnoksága” ellen.