Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Facebook-szivárogtató: Zuckerbergék profitorientáltsága összeférhetetlen a biztonsággal

Egyre többet támadják a Facebook antidemokratikus és kétes intézkedéseit: a Wall Street Journal oknyomozó riportsorozatát és a bíráló hangokat mi is napi címlapsztorinkban foglaltuk össze.  A riportsorozat és több szivárogtatás mögött is álló Frances Haugen most nyilvánosság elé áll, a volt Facebook-alkalmazott az amerikai Kongresszus előtt is tanúskodni fog munkaadója ellen.

Úgy ütlegelik a Facebookot a hetekben, mint egy cukorkákkal teli Piñatát a kölkök egy szülinapi zsúron. Hangos a média a demokratikus párbeszédet elnyomó, hergelő algoritmus miatt, de a Federal Trade Commission is baseball-ütőt ragadott, monopóliumra hivatkozva verné szét a közösségi óriás birodalmát. A tech iparhoz hasonlóan a részvényárai is zuhannak,

a sors fintoraként pedig tegnap még elég komoly technológiai problémába is ütközött Zuckerberg csapata,

több órán keresztül az egész világon megakadt a Facebook, Messenger, az Instagram és a Whatsapp is. Egy router-konfiguráció megváltoztatása okozta a galibát.

Zuckerberg szerencsétlenségi sorozata tovább folytatódik, a WSJ oknyomozó riportsorozata mögött álló szivárogtató, Frances Haugen ugyanis a napokban nyilvánosság elé állva támadta tovább volt munkaadója gyakorlatait. Haugent ráadásul az amerikai Kongresszus is meghallgatja a héten.

Haugen nem viccel: a Facebook szerinte sürgős fenyegetést jelent az Egyesült Államokra.

Főműsoridőben bújt elő

A 37 éves, Harvardon MBA-t szerző adatelemző Frances Haugen a Facebook „polgári integritás” csapatában dolgozott a téves információk terjesztése ellen, innen másolt le többezer oldalt, ami arra utal, hogy a munkaadója a biztonság helyett a profitot részesíti előnyben.

Haugen a WSJ-vel együttműködve szivárogtatott névtelenül a nyilvánosság számára vérlázító üzleti gyakorlatokat, majd október 3-án, a CBS 60 Minutes című műsorában adott arról interjút, pontosan hogyan rombolja a Facebook a demokráciát.

A 60 Minutes az egyik legjelentősebb amerikai televíziós hírmagazin, számos vitás ügy innen indult útnak. A mostani Facebook-interjú olaj a tűzre.

Haugen az idei Brain Baron is felszólaló, szintén ex-Facebookos Yaël Eisenstat több állítását is visszhangozta: a platform algoritmusa szerinte is a felhasználói interakciókra van finomhangolva. Ez még eléggé magától értetődő, és alapvetően nem is lenne gond vele:

csakhogy az algoritmus rájött, hogy a megosztó, gyűlöletkeltő tartalmak jobban futnak, mint bármi más.

„Haragra szítani sokkal könnyebb az embereket, mint bármi más érzelemre inspirálni. A Facebook rájött, hogy ha az algoritmusát biztonságosabbá teszi, akkor ők majd cserébe kevesebb időt töltenek a platformon, kevesebb hirdetésre kattintanak, így a Facebooknak kevesebb pénz jut” – mondta Haugen. Szerinte így Zuckerbergék profitorientáltsága összeférhetetlen a nyilvános tömeg biztonságával.

Amerika kontra Facebook

Nem csak rossz médiavisszhangot kapott Zuckerberg, a Haugen-sztorinak komoly következményei lehetnek. A volt munkavállalót ugyanis október 5-én, kedden az amerikai Kongresszus is meghallgatja.

Az, hogy a Facebook egyre több bizonyíték szerint profitot választja a felhasználói biztonsága helyett, nem túl jó kiindulópont Mark ügyvédeinek.

„A vállalat vezetősége tudja, hogyan tegye biztonságosabbá a Facebookot és az Instagramot, de nem teszi meg ezeket a szükséges lépéseket, mert a profitot az emberek elé helyezték. Senkinek nem felelősek [jelenleg]” – mondja Haugen, amit várhatóan a Kongresszusnak is elismétel.

Komoly regulációs következményei lehetnek az egyre hangosabb vádaknak,

nem kizárt, hogy az ügy az Instagram- és a Whatsapp-akvizíciót felszámolandó FTC-perre is hatni fog. 

Borítókép: Mark Zuckerberg // Instagram

Oszd meg!