Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tízezer európait toborozna Zuckerberg az etikusan felépített VR-világához

Közel tízezer új munkavállalót venne fel a Facebook a metaverzumnak nevezett virtuális valóságának megvalósításához – írja a BBC. A VR-világ mellett az Európai Unióban terjeszkednének a lépéssel.  

Gőzerővel kapcsolna rá a Facebook a virtuális valóságának, a metaverzumnak a kiépítésére. Zuckerbergék terve szerint az online világba VR-szemüvegeken keresztül csatlakozó felhasználók nem csak játszhatnának,

idővel fontos színtere lehet a kommunikációnak és a munkavégzésnek is.

Ready Player One című Ernest Cline-regény (amiből Steven Spielberg ugyanezen néven forgatott kasszasikert) OASIS rendszerét idéző virtuális univerzum annyira megtetszett a Facebooknak, hogy öt éven belül tízezer munkavállalót toboroznának a létrehozásához. 

„A metaverzum hozzáférést adhat új, kreatív társadalmi és gazdasági lehetőségekhez. Az európaiak pedig a kezdetektől formálhatják a szolgáltatást” – írta a Facebook a posztjában. 

Nem lehet véletlen, hogy Zuckerberg a vadkapitalista USA helyett a jobban leszabályozott európai piacot választaná a metaverzum bölcsőjének: az utóbbi időben elég rendesen a körmére néztek a szabályozók, korábbi felvásárlásaira az amerikai fogyasztóvédelem, algoritmusára pedig már a szövetségi bíróság is ferde szemekkel néz.

Ha a metaverzummal a kezdetektől fogva figyelnek arra, hogy egy jobban szabályozott piacon hogyan lehet etikus eszközökkel érvényesülni, akkor nem lehet nagy a gond.

A Facebook pedig ígéretét tette arra, hogy felelősségteljesen alakítja majd ki a metaverzumát, több vállalattal is együttműködve. Ha Zuckerberg tartja a szavát, talán elkerülhetjük a Cline-regényben olvasható disztópiát is, amiben a VR-világ irányítását a (Facebookra már egyre inkább gyanúsan hajazó) hatalmas multi, az IOI akarja megkaparintani.

A metaverzum első verzióira azonban még 10-15 évet is várhatunk.

Kedves Facebook, így teszed tönkre a demokráciát

Oszd meg!