Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szorul a hurok Bige László körül? Az agrárminiszter is szót kért

Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak, akiket megvéd a kormány és nem enged Bige zsarolásának – mondta Facebook-oldalán nemrég közzétett videójában Nagy István agrárminiszter.

Szerinte „a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva

mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.

A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér, gyümölcsöt és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson”.

Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközt be szeretne vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán. A videóban megszólal Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke (egyben fideszes országgyűlési képviselő) is, aki szerint a műtrágya árának a világpiaci áraknál is nagyobb emelése a magyar gazdák és fogyasztók zsebéből vesz ki pénzt. Üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azon döntését, amellyel súlyosan megbüntették a kartellezésben részt vevő 8 vállalkozást, a legmagasabb büntetést Bige és az érdekeltségébe tartozó cégek kapták.

Bige László, az egyik leggazdagabb magyar már az októberi GVH-büntetéskor jelezte: nem értenek egyet a döntéssel és bíróságon fogják megtámadni.  

Nemrég cége államosítása is terítékre került : Győrffy Balázs úgy nyilatkozott, „ha a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László úr így folytatja (műtrágyaexporttal és áremeléssel),

akkor komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség.”

Az állam akár a gyár üzemeltetését is átveheti és a termelést ellenőrzésük alá vonják. Bige ellenben úgy látja, a hatalom törvényesnek látszó módon szeretné ellopni a vállalatait, ő azonban nem alkudozik.

„Ők üzenték meg nekem, hogy ha eltakarodom külföldre, békében elvonulhatok, különben lecsuknak. De ez nem opció,

eszem ágában sincs átadni a vállalataimat senkinek. Romániából eljöttem valaha, innen nem fogok továbbmenni.” Ezt még korábban mondta büntetőügyei kapcsán.

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Bige Lászlót 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, valamint 700 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A milliárdos ügyvédje szerint a vádak nevetségesek. Bige (aki év eleje óta házi őrizetben van) az ellene folyó eljárásokról már korábban is azt mondta, azok a megfélemlítését szolgálják, utalt arra, azok hátterében az lehet, hogy független a kormánytól és Csányi Sándorra is célozgatott – utóbbi nevében ezt az OTP Bank cáfolta.

A gázár drasztikus megemelkedése miatt több műtrágyagyár is nehéz helyzetbe került, mivel a termék egyik legfontosabb alapanyaga a gáz. Több gyár is leállt Európában, és mivel drágult a termelés, ez jelentkezni fog az árakban is, áttételesen a fogyasztói árakban is átgyűrűzik a műtrágya árának emelkedése. Ez nem csak Bige érdekeltségeire igaz, már európai gyártók is áremelésre kényszerültek.

Bige korábban is azt a narratívát hangoztatta, hogy a kormány ellensége, a kormányoldal és annak sajtója pedig előszeretettel hangsúlyozza, hogy Bige egy baloldali vállalkozó, aki kárt okozott a kartellezéssel a magyar fogyasztóknak.  

Ami biztos, a világpiaci folyamatok alól nem kivétel Magyarország sem, a rezsicsökkentés az ipari fogyasztókra nem vonatkozik. A kormány ugyanakkor már beavatkozott az áremelkedések miatt: a benzinkutakon árlimitet vezetett be.

Borítókép: Bige László/Partizán

Oszd meg!