Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vádemelés Bige ügyében: börtönt kért az ügyészség a milliárdosra

Kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és 700 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolják. A milliárdos ügyvédje szerint a vádak nevetségesek.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség honlapján tett közzé egy vádiratot, amelyben egy vállalkozóról és annak cégcsoportjáról írnak. Eszerint az érintettet

2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel valamint 700 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolja a hatóság.

A megyei főügyészség korábbi közleményei és az érintettek korábbi nyilatkozata alapján már ebből sejthető volt, hogy a műtrágyakirály Bige László milliárdos ügyéről van szó. A Telexnek Bige ügyvédje, Zamecsnik Pétert megerősítette, hogy a péti Nitrogénművek és a szolnoki Bige Holding tulajdonosa az egyik vádlott, egyúttal jelezte: a vádak nevetségesek. 

Mi történt az ügyészség szerint?

Az ügyészség vádja szerint a következő gyakorlat folyt a Nitrogénművekben

  • a vádlott egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt, egy másik cége pedig ezek értékesítésével foglalkozik.
  • Négy társa a beosztottja volt a gyártóüzemben, míg az ötödik társa vezette a kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot.
  • A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt.
  • A vállalkozó utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, árukat a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben határozták meg, az önköltségi ár alatt.
  • Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest.
  • 2011-2016 években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben.
  • Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át. Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az I. rendű vádlottnak;
  • illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

Az ügylet célja az lehetett, hogy a vádlott így pénzt tudott kivenni vállalkozásaiból. Arról szintén a Telex írt korábban, hogy a kötvénykibocsátása miatt a Nitrogénművek nem fizethetett osztalékot a tulajdonosának (de 2020-ban ez a tilalom már nem élt).

Bige az ellene folyó eljárásokról korábban azt mondta, azok a megfélemlítését szolgálják, utalt arra, azok hátterében az lehet, hogy független a kormánytól és Csányi Sándorra is célozgatott – utóbbi nevében ezt az OTP Bank cáfolta. 

Súlyos büntetést indítványozott az ügyészség

Hogy komoly ügyről van szó, azt mutatja, hogy az ügyészség

Bigére mint I. rendű vádlottra börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre és a karórára.

Bige házi őrizetbe került év elején, az ellene folyó eljárások azonban nem befolyásolták a cégei ügyeit, arról maga is beszélt egy nyári interjúban, akár nyaralni is elmehetne, a menedzsment gond nélkül vinné tovább az üzletet (a Nitrogénművek igazgatóságában mindhárom fia tag). 

A Nitrogénművek 2020-ban remek évet zárt, amihez a Bigéék által elindított modernizációs program (többek között ennek finanszírozására bocsátottak ki kötvényt is) is kellett, de az is, hogy a műtrágyagyártás egyik fontos alapanyaga, a gáz ára beesett. Az emelkedő energiaárak most komoly kihívások elé állítják Bige vegyi üzemeit, így lehet, hogy azokat le kell állítani. 

A milliárdos a hétvégén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy interjúban nyíltan támogatta az ellenzéket, azt mondta, bárki is lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, támogatni fogja. 

 

Oszd meg!