Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

275 millió dollár árbevételt hozott az Astrazenecának a covidvakcina

Először számolt be a brit-svéd gyógyszercég a vakcinagyártás- és terjesztés pénzügyi eredményeiről. Azt mondják, profit nem lesz belőle a járvány alatt.

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az Astrazeneca, írja a Reuters.

Eszerint az Oxford Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinájuk 275 millió dollárt adott hozzá a bevételeikhez.

68 millió adagot szállítottak összesen, az összbevétel megoszlása így alakult: 224 millió dollár Európából, 43 millió feltörekvő piacokról és 8 millió a világ más részeiről. Európában épp egy per vár rájuk, miután az Európai Bizottság bíróság elé citáltatja a gyógyszergyártót, amiért az nem teljesítette határidőre az oltóanyagok szállítását.

A hírre a cég közleményben reagált, ebben tagadta, hogy nem teljesíti az EU-val kötött szerződésben foglaltakat. Emellett emlékeztettek a gyártási és szállítási nehézségekre, valamint arra, hogy profitszerzés nélkül vállalták a vakcinák előállítását.

A 68 millió adagból származó 275 milliós összbevétel alapján egy adag vakcinából körülbelül 4 dollár bevétele származik a cégnek.

Nem volt eseménymentes idáig

Az Astrazeneca az elsők között állt elő hatékony, olcsó és könnyen szállítható vakcinával, azóta viszont több helyről is problémákat jelentettek az oltással kapcsolatban, vannak országok, amelyek már nem is alkalmazzák azt. Az összes rendelkezésre álló adat és bizonyíték megvizsgálása után az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra jutott, hogy az Astrazeneca vakcinája és az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés között lehet összefüggés, vizsgálatok továbbra is zajlanak.

A cég arról számolt be, hogy heteken belül kérelmezi a veszélyhelyzeti használatatot az USA-ban is.

Hiába a nehezebb út a vakcinájukkal, a gyógyszergyártó alaptevékenysége ellenállónak bizonyult. 7,32 milliárd dolláros összebevétele túlszárnyalta az elemzők várakozásait, a részvényei 1,63 dolláron pörögnek az elemzők 1,48 dolláros előrejelzésével szemben.

Borítókép: Astrazeneca-vakcina / Forrás: NTV Kenya / Facebook

Oszd meg!