Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Astrazeneca: Teljesítjük a szerződésben vállaltakat, ráadásul nyereség nélkül dolgozunk

A svéd-brit gyógyszergyártó reagált az Európai Bizottság ellene indított perére.

Tegnap a Forbes.hu-n is megjelent, hogy az Európai Bizottság – az EU-tagállamok egyöntetű támogatása mellett – pert indít az Astrazeneca ellen, mert a gyógyszergyártó cég a június végére ígért háromszázmillió dózis koronavírus elleni vakcina helyett június végéig várhatóan csak százmilliót tud eljuttatni az Európai Unióba.

Az Astrazeneca közleményben reagált a Bizottság lépésére.

Ebben azt írják, hogy minden nehézség ellenére április végéig az EU-val aláírt szerződésnek megfelelően majdnem ötvenmillió dózist fognak szállítani az EU-tagállamoknak.

Emellett külön hangsúlyozzák, hogy eleget tettek az eddigi szerződési kötelezettségeiknek és „határozottan fognak védekezni a bíróságon”.

„Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására.

Nagyra értékeljük a tagállamok politikai vezetőinek és egészségügyi szakembereinek a munkáját, amely lehetővé tette Európában az oltási kampány elindítását, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy azt a lehető legnagyobb mértékben segítsük” – írják.

Majd emlékeztettek a gyártási nehézségekre és arra, hogy nyereség nélkül vállalták a vakcinagyártást. Emiatt egyébként már korábban is megjelentek olyan hangok, amelyek szerint a világ nem elég hálás az Astrazenecának.

Borítókép: Astrazeneca

Oszd meg!