Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pert indít az Európai Bizottság az Astrazeneca ellen a késő vakcinaszállítmányok miatt

A brit-svéd gyógyszergyár 300 millió dózis megérkezését ígérte az EU-nak június végéig. Most úgy tűnik, ennek harmada valósulhat meg.

A Politico európai kiadása arról ír, hogy az Európai Bizottság pert indít az Astrazeneca ellen, miután a gyógyszergyártó cég nem tudja tartani korábbi ígéreteit, és késik a koronavírus elleni vakcinái szerződésben vállalt leszállításával.

„A Bizottság pénteken valóban jogi lépést tett az Astrazeneca ellen, amiért a cég megszegte a vételi szerződésben foglaltakat. A szerződés egyes pontjait az Astrazeneca nem tartja be, és nem is állt elő megbízható stratégiával arra nézve, hogyan tudja biztosítani a vakcinák időbeni leszállítását”

– idézi a brüsszeli lap Stefan De Keersmaekert, az Európai Bizottság szóvivőjét.

Hozzátette, hogy a Bizottságnak a legfontosabb a vakcinák mielőbbi megérkezése az európaiakhoz, amelyre az Astrazeneca korábban maga is ígéretet tett.

Hasonlóan fogalmazott Twitteren a Sztella Kiriakidesz egészségügyi biztos, aki azt írta, hogy „prioritás a covidvakcinák szállítása, hogy ezzel az EU egészségét védjük. A Bizottság ezért döntött úgy minden EU-tagállammal egyetértésben, hogy jogi eljárást kezdeményez az Astrazeneca ellen. Minden vakcinadózís számít. Mindegyik életeket ment.”

Százmillió lehet a háromszázmillióból

Az Astrazeneca az Európai Unióval 300 millió koronavírus elleni vakcina leszállításáról kötött szerződést. Ebből március végéig mintegy harmincmilliót juttatott el a közösségnek, és a cégnél úgy számolnak, június végéig további hetvenmilliót tudnak rendelkezésre bocsátani.

Múlt héten röppentek fel az első hírek az EU lehetséges jogi lépéseiről az Astrazeneca ellen. Akkor a Politico forrásai szerint többek között német és francia diplomaták még óva intettek a pertől, mert azzal érveltek, hogy az nem gyorsítaná fel a szállítmányokat, illetve tovább rombolná a vakcinába vetett bizalmat.

Az Astrazeneca vakcinája minimális arányban, de valóban okozott súlyos mellékhatásokat és halált is, emiatt pedig több országban időlegesen vagy végleg felfüggesztették az alkalmazását, míg máshol kapkodnak utána.

Borítókép: NTV Kenya / Facebook

Oszd meg!