Fotó: Az Astrazeneca oltása (Forrás:Astrazeneca)
rövid hír

Hivatalos: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződés és az Astrazeneca vakcinája között

Forbes
2021. április 07. 2 perc olvasás

Az EMA kimondta: lehet kapcsolat a vérrögösödés és az Astrazeneca covid-vakcinája között. Az oltóanyag szerintük így is biztonságos. 

Az összes rendelkezésre álló adat és bizonyíték megvizsgálása után az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra jutott, hogy az Astrazeneca vakcinája és az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés között lehet kapcsolat – a szervezet korábbi vizsgálatai ezt még nem látták bizonyítottnak, írja a Reuters

Az EMA szerint a vérrögösödésre és az alacsony vérlemezke-számokra a vakcina okozta immunválasz lehet az egyik lehetséges magyarázat. 

Az EMA arra jutott, hogy a vizsgált esetekben hasonló folyamat játszódik le, mint a heparin nevű véralvadásgátló által kiváltott egyik ritka mellékhatás (trombocitopénia) esetében.

Az EMA az eredmények alapján felülvizsgálja korábbi álláspontját, de ez nem jelenti azt, hogy szerintük ne lenne biztonságos a szer használata. Mint írják: a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. 

Az biztos, hogy a továbbiakban a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként.

A szervezet egyik tisztségviselője tegnap már belengette az eredményeket, akkor az EMA hivatalosan annyit mondott, tart még a vizsgálat, mára-holnapra ígértek eredményeket. Ezt jelentették most be. 

A mai tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, az EMA ajánlásai alapján döntenek majd az Astrazeneca használatáról. Az oltási programban Magyaroroszág a kezdetek óta használja a brit-svéd oltóanyagot, amiből nemrég érkezett több mint 200 ezer adag.