Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bill Gates. Fotó: Gates Notes

Shakespeare-től a robotokig: Bill Gates ezt az öt könyvet szerette 2021-ből

A valódi mesterséges intelligencia titkai, a génmanipuláció etikai oldala, a robot mint társ, valamint a tanár, aki emlékek nélkül ébred fényévekre otthonától. Hogy illik a sorba Shakespeare és a Hamlet? Hát úgy, hogy Bill Gates ismét könyveket ajánl.

Még ha az 2021 Bill Gatesnél elsősorban a válásról is szólt, a Microsoft-alapítóból lett filantróp üzletember így is visszatért azon régi szokásához, hogy olvasnivalót ajánljon.

Mint mindig, úgy most is, akár karácsonyi ajándékötletnek is simán elmegy a lista – már ha az nem gond, hogy abból két kötet magyarul még nem jelent meg. Íme tehát öt könyv Gatestől, amit nagyon szeretett 2021-ből:

Jeff Hawkins: A Thousand Brains – A New Theory of Intelligence

Jeff Hawkins, a Palm Pilot alapítójának könyve arról elmélkedik, mi szükségeltetik a valódi mesterséges intelligencia létrejöttéhez. A szerző évtizedeket töltött az idegtudomány és a gépi tanulás közti kapcsolatok elemzésével – Gates úgy tartja, ebben a témában aligha találni jobb bevezetőt ennél a könyvnél.

Walter Isaacson: A kódfejtő – Jennifer Doudna, a génszerkesztés és az emberi faj jövője (The Code Breaker – Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race)

Alapítványi munkája révén Gatesnek nem volt ismeretlen a CRISPR génmódosító rendszer, de mégis sok újat tanult a Nobel-díjas biokémikus, Jennifer Doudna és kollégáiról szóló könyvéből: Gates szerint Walter Isaacson remekül érinti benne a génmanipuláció legfontosabb etikai kérdéseit.

Bill Gates és kedvenc könyvei 2021-ből. Fotó: Gates Notes
Bill Gates és kedvenc könyvei 2021-ből. Fotó: Gates Notes

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap (Klara and the Sun)

Kazuo Ishiguro egy fiatal, beteg lányról és robotbarátjáról mesél a disztópikus jövőben játszódó Klara és a Napban. Merthogy ebben a jövőképben a robot mint az ember társa, nem mint fenyegető veszély jelenik meg. A kérdés adott: a valóéletben nekünk miképp kellene hozzáállnunk a robotokhoz? Többek holmi eszközöknél?

Maggie O’Farrell: Hamnet

A több év könyve díjat is elnyert Hamnet William Shakespeare 11 évesen meghalt kisfiáról, valamint a tragédia inspirálta művéről szól, pontosabban erre alapozva mereng el azon, hogyan születhetett a Hamlet. Gatesnek külön tetszett, hogy Maggie O’Farrell mint természetfeletti lényt képzeli el Shakespeare feleségét.

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés (Project Hail Mary)

A marsi írójának új sci-fi regénye egy gimnazista tanárról szól, aki egy távoli csillagrendszerben ébred, csak épp érkezésének emlékei nélkül. Hősünknek ideje tehát minden tudományos és mérnöki tudását bevetnie. Gates szerint remek egyhétvégés olvasnivaló.

Gates tavaly még egy magyar író könyvét is bedobta, amikor a világjárvány okozta trauma feldolgozására hozott könyveket:

Címlapkép: Bill Gates 2013-ban. Fotó: Gates Notes

Oszd meg!