A jó élet

Magyar bestseller író pszichológus könyvét ajánlja Bill Gates, hogy könnyebben feldolgozzuk a világjárvány okozta traumát

Forbes
2020. május 19. 4 perc olvasás

Dr. Edith Eva Eger könyve mellett sorozatok és online bridzsplatform is fért a dollármilliárdos nyári ajánlójára.

A világ pillanatnyilag második leggazdagabb embere rendszeresen megosztja olvasmánylistáját a honlapján. Most azonban a rendkívüli időszakra való tekintettel csavart egyet a szokásos formuláján:

a filmek mellett a kedvenc sorozatairól és filmjeiről is írt ajánlót, de azt is elárulta, hogy milyen platformon szokott bridzsezni egyik legjobb barátjával, a világ negyedik leggazdagabb Warren Buffettel.

Bill Gates top 5 nyári olvasnivalója között pedig egy magyar származású szerzőt is kiszúrhatunk: a holokausztot túlélő Dr. Edith Eva Eger könyvét ajánlja elsőként, aminek segítségével könnyebben tudjuk feldolgozni a koronavírus okozta kollektív traumát.

Íme, a dollármilliárdos nyári könyvajánlójának szereplői:

Dr. Edith Eva Eger: A döntés

A magyar származású Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik családjával együtt Auschwitzba hurcolták, ahol aztán elvesztette szüleit. Miután sikerült megmenekülnie, a tengerentúlon azért lett pszichológus, hogy másoknak is segítsen megszabadulni a múltbéli sebeiktől, félelmeiktől és kudarcaiktól. A döntés című könyve, mely egyrészt memoár, másrészt a traumák feldolgozásáról szól, New York Times bestseller lett Amerikában. A könyvet Bill Gates figyelmébe felesége, Melinda ajánlotta, fő gondolata pedig, hogy a szenvedésben nincsen hierarchia: minden, ami traumát okoz, az valós, és ez mindenki számára különbözik. Ez pedig különösen fontos most, amikor a koronavírust világszerte más és más módon élik meg emberek, mindenkinek másképpen okoz nehézséget, fájdalmat.

Dr. Edith Eva Eger május 22-én vendégünk lesz a Forbes Legyél jobb! napon: 17 órától fogunk beszélgetni vele életútjáról és a személyes traumák feldolgozásáról.

David Mitchell: Felhőatlasz

A hat egymáshoz kapcsolódó idősíkban játszódó regényről azt állítja Gates, hogy tipikusan az a történet, amin befejezve még sokáig gondolkodik az ember. A monumentális történet – amiből mozifilmet is forgattak a Mátrix alkotói, a Wachowski-testvérek – egyszerre mutatja meg az emberiség legjobb és legrosszabb oldalát, így aki belekezd, azt könnyen beszippantja a könyv.

Bob Iger: The Ride of a Lifetime

Ez a legjobb üzleti könyv, amit az elmúlt években olvastam – állítja Gates. Az idén távozott Disney-vezér a könyvben elmeséli, milyen vezérigazgatónak lenni egy igazi globális vállalatbirodalom tetején, de azok szórakoztatónak fogják találni a sztorijait, akik nem vezetési tippekre kíváncsiak, hanem csak érdekli őket a Disney teljes átalakulásának története.

John M. Barry: The Great Influenza

A koronajárvány kapcsán sokan emlegetik, hogy példátlan időket élünk. De ha mégis történelmi analógiát keresünk a mostani időszakra, az 1918-ban kirobbant spanyolnátha szolgál némi párhuzammal. A történész az egyik legelismertebb kutatója a száz évvel korábban pusztító vésznek, könyvében mindent részletesen elmagyaráz a világ egyik leghalálosabb járványáról. A könyv egyben emlékeztetőként is szolgál, hogy sok kihívás, amivel a koronavírus kapcsán most szembesülünk, akkor is jelen volt.

Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo: Good Economics for Hard Times

A két közgazdász tavaly Nobel-díjat nyert munkásságukért. De ahhoz is értenek, hogy az egyszerű halandók számára is érthetően írjanak a legfontosabb közgazdasági összefüggésekről. Legújabb könyvükben a vagyoni egyenlőtlenségről és a politikai polarizációról írnak, és az ezekről szóló társadalmi vitákról.

A nyári könyvajánló mellé a kedvenc sorozatait, filmjeit is megosztotta:

 • Pandemic: How to Prevent an Outbreak (Netflix)
 • A Million Little Things
 • This Is Us
 • Ozark
 • I, Claudius
 • Spy Game

A fenti öt könyv mellett a további könyveket ajánlja még a Microsoft alapítója:

 • Andy Pundicombe: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness
 • Joshua Foer: Moonwalking with Einstein
 • Andy Weir: The Martian
 • Amor Towles: A Gentleman in Moscow
 • Graeme Simsion: The Rosie Trilogy
 • Randall Munroe: What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions
 • Allie Brosh: Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things that Happened
 • Thi Bui: The Best We Could Do

Warren Buffettel pedig a Bridge Base nevű online játékplatformon szoktak kártyázni, miután mindketten az otthonukba vonultak vissza a járvány idejére.