Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt az öt könyvet ajánlja Bill Gates, hogy hatékonyan indítsd az új évet

Decemberben mindenki kikapcsol és talán a munkahelyi produktivitás sem ekkor dönti az éves rekordot. Mit tegyünk a rengeteg plusz idővel, amit nem az irodában töltünk ünnepekkor? Bill Gates erre a kérdésre minden évben ugyanazt a választ adja: olvassunk.

Egy Quartz-felmérés szerint decemberben dolgozunk a legkevesebbet. A Microsoft-alapítóból lett filantróp üzletember minden év végén blogján posztolja kedvenc könyveit, ami segíthet összegezni az óévet és jól elkezdeni az újat – írja az inc.com. Eddigi, erősen tudományos fókuszú ajánlásai helyett most helyett kapott kedvencei között egy megható Oprah-könyvklubos darab és egy tanácsadókönyv is túl aggodalmas szülőknek. Így most biztosan talál mindenki legalább egyet, ami a karácsonyi begubózások méltó kísérője lehet.

1. Tayari Jones: An American Marriage

Ez a könyv arról szól, hogyan tesznek tönkre egy házasságot az igazságszolgáltatás problémái. Gatesnek is a lánya ajánlotta a meglepő darabot, a tudományfanatikus pedig egy külön posztban el is magyarázza, hogy azon túl, hogy megható és különleges olvasmány, okosan kommentálja az amerikai büntetőjog problémáit.

2. Jill Lepore: These Truths

Ha tanulni szeretnél a két ünnep között, ez a könyv a harvardi történészprofesszortól neked való. „Lepore megcsinálta, ami eddig lehetetlennek tűnt és 800 oldalban összefoglalta a teljes amerikai történelmet. A könyv a legőszintébb és legérdekfeszítőbb olvasmány a történelmünkről, amit valaha olvastam” – írja a dollármilliárdos.

3. Vaclav Smil: Growth

Smil évek óta Gates egyik kedvenc írója, szinte minden évben helyet kap egy-egy könyve az aktuális ajánlóban. Két éve azt írta, ő úgy várja a következő Smil- könyvet, mint más a Star Wars-t, és miközben leszögezi, hogy a Growth nem való mindenkinek és bevallja, hogy néha olyan, mintha egy tankönyvet olvasna, mégis végig lelkes marad a növekedés természetes határait vizsgáló könyvért. „Még én sem értek egyet Smil minden állításával, de továbbra is őt tartom korunk egyik legnagyobb gondolkodójának, aki mindig képes az összképet nézni.”

4. Diane Tavenner: Prepared

Nehéz belegondolni, de amellett, hogy dollármilliárdos, Gates maga is szülő és ugyanazokkal a szülői gondokkal küzd, mint mások. Így ajánlja a sikeres iskolalapító Tavenner könyvét arról, hogyan készíthetjük fel gyerekeinket a gimnázium utáni életre. „Legtöbb tanácsa abból indul ki, hogy a szülő legfontosabb feladata, hogy a gyereke saját gondolkodását segítse kialakítani, nem utasítva, inkább mentorálva őt. Az önálló tanulás, az új emberek, helyek és ötletek megismerése is hasonlóan fontos” – írja Gates.

5. Matthew Walker: Why we sleep

Gates híres arról, milyen brutális munkatempót diktált mennyire kevés alvással karrierje hajnalán. Miután elolvasta ezt a könyvet az egyik top alváskutatótól, rájött, mennyit ártott ezzel a szervezetének. „Az, hogy éjszakákat dolgoztam át és szinte soha nem jutottam nyolcórányi alváshoz, nagy áldozatokat követelt – vallja be Gates. A UC Berkeley Egyetem professzora rámutat, hogyan felezi le a kreatív energiáidat, problémamegoldásodat, tanulékonyságodat, agyi, érzelmi és fizikai kapacitásodat, immunrendszeredet és végső soron élettartamodat is a túl kevés alvás. Walker győzött meg arról, hogy megváltoztassam az alvási szokásaimat.”

Oszd meg!