Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Véget ért a válás: már nem Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere

A pár múlt héten papíron is elvált és ez mindkettőjük vagyoni helyzetére hatással volt. Melinda Gates vagyona 5,6 milliárd dollárra nőtt, miután exférjétől egy újabb részvénypakkot kapott – írja az amerikai Forbes.

A volt feleségnek átutalt részvénycsomagok ugyanakkor azt eredményezik, hogy már nem Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere. Az amerikai Forbes szerint a Microsoft-alapító vagyona tegnap 129,6 milliárd dollárral kevesebb volt, mint Mark Zuckerberg Facebook-pápáé. A két milliárdos helyet cserélt, Gates tegnap az ötödik helyen landolt (az amerikai Forbes valós idejű milliárdos listája még nem frissült.)

Új milliárdos született: Melinda Gates

A Bill Gates vagyonát kezelő Cascade Investment közel 2,4 milliárd dollár értékű részvényt utalt át Melinda Gatesnek a SEC-bejelentések szerint. (A SEC-bejelentés olyan hivatalos dokumentumokat takar, amiket az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez nyújtanak be. Ezek tartalmazzák a cég pénzügyi adatait, vagy fontos információkat mutatnak a közeljövőben történő eseményekről.) A részvényátruházásokról hétfőn a Bloomberg számolt be elsőként.

Nem ez az első tranzakció. Májusban, néhány nappal azután, hogy a pár bejelentette a válást, Gates 3,2 milliárd dollár értékű részvényt utalt át exének.

Melinda Gates összesen 3,3 millió darab Autonation részvényt (értéke 392 millió dollár) kapott, a floridai autókereskedésnek így a 8,8 százalékát birtokolja. A Cascade Investment további 2,8 millió darab Deere & Co (mezőgazdasági gépgyártó cég) részvényt ruházott rá egymilliárd dollár értékben, valamint a kanadai vasúttársaság részvénycsomagjából is jutott neki, ez egymilliárd dollárt ér.

Új milliárdos: Melinda Gates máris saját jogon a listán

Az nem teljesen világos, hogy végül mekkora a végső összeg, ami Melinda Gatesnek járni fog a vagyonból. Elképzelhető, hogy további részesedéseket kap magánvállalatokból vagy ingatlanokból, ezek esetében nem szükséges az átruházás nyilvános közzététele. A Cascade Investment nyilvános adatközlése akkor sem feltétel, ha Bill Gates a tőzsdén jegyzett társaság kevesebb mint öt százalékát birtokolja. A házaspár hatalmas vagyonának felosztásáról szóló feltételek egy nem nyilvános válási szerződésben vannak rögzítve, amit még a májusi bejelentés előtt írtak alá a felek.

A jótékonyságért megpróbálnak együtt dolgozni

Bill és Melinda Gates kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva nyújtották be a válási igényüket. A hírek szerint Melindának nem tetszett, hogy férje találkozgat a szexuális ragadozóként elítélt és azóta elhunyt Jeffrey Epsteinnel. A The Wall Street Journal szerint már 2019-ben konzultálni kezdett válóügyvédekkel. Gates egyébként először csak a múlt héten nyilatkozott Epsteinhez fűződő kapcsolatáról.

A CNN-nek adott interjújában óriási hibának ítélte meg, hogy egykor a bűnözővel töltötte az idejét.

Bill Gatest egyéb botrányok sem kerülték el. Szóvivője megerősítette azokat a pletykákat is, amik szerint Bill Gatesnek viszonya volt a Microsoft egyik alkalmazottjával. 2020 márciusában Gates kilépett a Microsoft igazgatótanácsából, de a szóvivő tagadta, hogy ügyfele ezt az ellene indított vizsgálatok miatt tette.

A válás ellenére az egykori házastársak mindketten társelnökei maradnak a 2000-ben alapított Bill és Melinda Gates Alapítványnak, ami azóta a világ legnagyobb filantróp szervezetévé nőtte ki magát. Az alapítvány múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a felek nem tudnak együtt dolgozni, Melinda Gates két év múlva lemond.

Szórják a pénzt a szupergazdagok, de tényleg érdeklik őket a problémák?

Kiemelt kép: Bill Gates újságot olvas // Fotó: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala

 

Oszd meg!