Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Luca Bravo / Unsplash

A Reddit ex-CEO-ja olyan üzlettel mentené meg a világot, amiben bőven van pénz

Yishan Wong Terraformation nevű cége az erdők helyreállításáért és az éghajlatváltozás kezeléséért küzd és úgy néz ki, hogy ez a befektetőket is érdekli.

Mikor Donald Trump volt amerikai elnök elnökségének első évében, 2017-ben kijelentette, hogy nem hisz a klímaváltozásban, a Szilícium-völgy veteránja, Yishan Wong aggodalommal tekintett a jövőre. Félt, hogy mi történik akkor, ha a világnak nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást és létezik-e olyan megfizethető megoldást találni, amivel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás mértéke.

Fákkal a szén-dioxid-kompenzációért

Wong úgy képzelte, hogy az erdőtelepítés jó megoldás lehet a probléma kezelésére. A mérnökből vállalkozóvá lett Wong kiszámította, hogy körülbelül hány fára lenne szükség ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátás mértékét ellensúlyozza. Az eredmény után Wong, a PayPal és a Facebook egykori alkalmazottja, aki két és fél éves vezérigazgatói státuszban az internet egyik meghatározó platformjává építette a Redditet, mégsem csinált semmit. „Mivel nem vagyok környezettudós, nem bíztam a számításaimban, így csak ültem tovább a problémán” – mondta Wong az amerikai Forbesnak. Ugyan sok emberrel beszélgetett, de nem bízott magában, mondván, ő „csak egy informatikus”.

Hány fa kell, hogy ellensúlyozzuk a kibocsátást? Fotó: Unsplash

Azóta négy év eltelt, és Wong már alapítója és vezérigazgatója a Terraformation nevű startupnak, aminek célja, hogy

segítse a nagyvállalatokat és az országokat abban, hogy az erdőtelepítésekkel ők is résztvevői legyenek a széndioxid-kibocsátás elleni harcban.

A Hawaii-i székhelyű cég most zárt egy 30 millió dolláros finanszírozási kört. A pénzt 3 milliárd hektárnyi terület természetes ökoszisztéma helyreállítására fordítják, olyan technológiák segítségével, mint például a napelemes sótalanítás. Ez hatékonyan és megfizethető módszerrel hidratálja az éghajlatváltozás miatt kiszáradt termőterületeket, és segít az emberi tevékenység okozta talajromlás okozta károkon.

Ötször gyorsabb a regenerálódás, mint a hagyományos módszerekkel

Wongnak az ETH Zürich nevű svájci egyetem tanulmánya adta meg a végső lökést ahhoz, hogy belevágjon a Terraformationba. A kutatás azt vizsgálta, hogy a világon mekkora terület áll rendelkezésre az erdőtelepítésekre, és kitért arra is, hogy az így telepített fák, mennyi káros anyagot tudnak felvenni.

Wong azt látta, hogy a tanulmány számításai alátámasztják az ő korábbi kalkulációit.

Még ebben az évben családostól Hawaiira költözött és elindította a kísérleti helyreállítási projektjét, a Pacific Flightot. Egy autópálya melletti 45 hektáros területen két évszázadon keresztül brutális fakitermelés zajlott, elpusztult az őshonos szantál erdő, és a később szarvasmarha legelőként használt területen a talaj gyakorlatilag tönkre ment.

„Mikor belevágtunk a projektbe, az összes helyi botanikus azon az állásponton volt, hogy lehetetlen, hogy ebben a földben a jövőben bármi is megteremjen” – mondja Wong. Annak érdekében, hogy nagy mennyiségű vizet juttassanak a kiszáradt területre, a Terraformation kiépített egy hálózaton kívüli, napenergiával működő sótalanító rendszert, ami naponta 34000 liter vizet juttatott a helyszínre. Hat hónapon belül több ezer fát ültetettek, köztük számos ritka és veszélyeztetett fajt. A módszerrel a cég szerint ötször gyorsabban képesek újratermelni a növényeket, mint egy klasszikus helyreállítási projekt keretein belül.

Billónyi fára lenne szükség

A Pacific Flight ígéretes eredményei még inkább arra ösztönözték Wongot, hogy befektetőket keressen a Transformation első befektetési köréhez. Írt egy cikket a Medium nevű oldalra, ahol vázolta tervét és levezette számokkal is az elképzeléseit.

Ez már elég volt ahhoz, hogy ötmillió dollárt gyűjtsön össze a vállalkozás megalapozásához. A cél kezdetben 20 millió dollár volt, de végül 30 millió dollárral zárult a kör, a fő befektetők az Apollo Projects vezetői, Sam és Max Altman.

Sam Altman, az Y Combinator korábbi vezetője, ő volt az, aki Wong lemondása után pár napig igazgatta a Redditet 2014-ben. „Yishan bátor vezető. Ültess több fát, és fékezzük meg ezt az őrületet” – mondta az amerikai Forbesnak. A befektetési körben rajtuk kívül több intézményi befektető, és közel száz angyalbefektető is részt vett.

A Terraformation célja, hogy segítse a szervezeteket saját széndioxid-kibocsátásuk ellensúlyozásában pénzügyi, technológiai, projekttervezési, képzési és tanácsadói támogatásokkal.

A vállalat eddig partnerségeket alakított ki a helyi szervezettekkel Ugandában, Tanzániában, Ecuadorban, és Haitin, a cél összesen 20 000 hektár helyreállítása.

A valódi változáshoz azonban akár billiónyi fára is szükség lehet, állítja az ETH Zürich nevű szervezet, ami egykor Wongot inspirálta startupja elindításában. Szerencsére, nemcsak Wongé az egyetlen olyan vállalkozás, ami az erdőtermesztéssel igyekszik ellensúlyozni a széndioxid-kibocsátás mértékét.

Fától az erdőt

Magyarországon a 10 millió Fa nevű kezdeményezés tűzte ki célul, hogy közösségi erdőket hoznak létre egy országos összefogás keretein belül. A 10 millió Fa Alapítvány erdőökológus szakértője egy korábbi Forbes.hu-n közölt cikkben hangsúlyozta, hogy a faültetéssel önmagában nem tudjuk megállítani a klímaváltozást. Ahhoz, hogy a hatásait legalább mérsékelni tudjuk, az alternatív, környezetbarát energiahordozók, a megújuló energiaforrások használatára való átállást kell előnyben részesíteni.

Egy gyakran idézett tanulmány, amit a Zürichi Egyetem kutatói adtak közre, pontosan kiszámolta, mekkora területre van szükség a Földön ahhoz, hogy a légkör szén-dioxid szintje jelentősen csökkenjen.

Ez nagyjából az Egyesült Államok és Kína összeadott területének felel meg.

A világszerte szárba szökkenő kezdeményezésekhez kormányok, politikusok, hírességek és vállalatok társultak. Értek el eredményeket, de előkerült néhány szakmai probléma is. Ezek közül az egyik legjobban elhíresült külföldi eset, mikor Törökország egy nap alatt több millió fát ültetett el, de az utógondozás hiánya miatt a tudósítások szerint legnagyobb részük elpusztult. A 10 Millió Fa szakértői szerint az ilyen szakmai hibák azonban legtöbbször elkerülhetők, a kritikus megjegyzésekre pedig van előremutató válasz.

Fotó: Unsplash

Oszd meg!