Zöld

Kiderült, miért fúrt több ezer lyukat két titokzatos robot Rezi határában

Melis Dóra
2021. június 10. 7 perc olvasás

A Magnolia Art Kertépítő Kft. Magyarország első karbonsemleges faiskolája szeretne lenni, és ennek a robotizáció csak az egyik része. A cég ügyvezetője, Vincze Tamás azért jobban örülne annak, ha az embereket az általuk használt fenntartható termelés egésze ragadná meg, és nemcsak a szépen villogó robotok.

„A Cserszegtomajon és Rezi lankáin – egy 20 éve felhagyott szőlőültetvény helyén – két fura gép kezdett el ma dolgozni. Ember nincs a közelükben, miközben több száz métert mennek föl és le a hegyoldalban. Nem mások ezek, mint önműködő, GPS vezérelt robotok, bár nincsenek szemük és szájuk, de még TV antennáik sem… Viszont van két db GPS vevő egységük és átlagosan 12-15 műholdat figyelnek, miközben föl-le járják a dombokat. Profi szoftver vezérli őket. Két nap alatt 24 000 darab lyukat fúrni ki a földben. Egyforma távolságra, 1-2 centiméter pontossággal” – írta a cég a videóhoz még június 4-én.

Mi is történt?

A videó rendesen végigrobogott az interneten, mindenki csak találgatta, miért fúr két fura kinézetű robot sok-sok lyukat a Rezi határában található területen. A titokra azóta fény derült, a két magyar fejlesztésű robotot klímaadaptív növények telepítésére használták.

„Magyarország első karbonsemleges faiskolája szeretnénk lenni, és ebbe beletartozik minden fenntarthatósági törekvés, így a robotizáció is.

A cég célja, hogy a karbonsemlegesség nemhogy nulla, de inkább negatív legyen” – mondta el a Forbes.hu-nak Vincze Tamás, a kertészet ügyvezetője.

A saját beruházásnak csak az egyik része a két robot, a cég teljes egészében a hagyományos ökológiai alapokra épít a faiskola telepítésénél és nevelésénél. A robotok két nap alatt körülbelül 24 ezer lyukat ásnak ki magas precizitással a magyar Hári Tech Kft. által fejlesztett eszközök segítségével.

A GPS vezérlésű precíziós robot lyukfúró adapterrel, 1-2 centiméter pontossággal végzi a munkáját. // fotó: Magnolia Art Kertépítő Kft.

A pilotprojektben a kertészeti cég jelenleg bérli az innovatív fejlesztésű robotokat a kertészeti és mezőgazdasági gépek automatizálásával foglalkozó Hári Techtől. Hári Zsolt cége faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett már gépeket, saját faiskolájukban évek óta dolgoznak a saját maguk tervezte automatákkal, amikhez a gépet és az azt irányító szoftvert is maguk tervezték.

„Kakukktojásnak néztek minket, mert mi nem akarunk talajt forgatni, vagy vegyszeres gyomirtást végezni, műtrágyázni” – mondja ezt már Vincze. Ők eltérnek a hagyományos mezőgazdasági módszerektől, a területen innovatív és fenntartható ökofaiskolát szeretnének létrehozni. A magyar fejlesztésű, high-tech, precíziós, GPS vezérlésű robotok, valamint a számítógép vezérlésű öntözőrendszer mellett más módszereket is alkalmaztak:

  • a teljes területet vadvirágos réttel vetették be, hogy a talajt takarja, a föld ne száradjon ki, ne mossa le az eső és a méheknek és a rovaroknak is örömforrás. A talajt nem forgatják.
  • jótékony mikrobákkal, baktériumokkal és gombákkal javítják a talajéletet, és a földet magyar fejlesztésű készítményekkel javítják a műtrágya helyett.
  • a bokrokat és a természetes élőhelyet meghagyták a rovar és állatvilágnak.
  • magas virágos méhlegelőt vetettek az ültetvény köré a beporzó rovarokért, amiknek a lepkék és a madarak is örülnek.

Mire jó még a robot?

A Hári Tech Kft. fejlesztette robot gyakorlatilag az összes folyamatra bevethető, a lyukfúráson át a kisebb földlabdák kiszedéséig bezáróan. A több ezer pontot a későbbiekben is ugyanolyan precízen tudja kezelni, függetlenül attól, hogy milyen folyamatról van szó. „Így elkerülhető, hogy például a tűző napon embereknek kelljen elvégezniük ezeket a folyamatokat” – mondja Vincze.

A gépek a korábbi poszt szerint „önműködő, GPS vezérelt robotok, bár nincs szemük és szájuk, de még TV antennáik sem”, van viszont két darab GPS vevő egységük és átlagosan 12–15 műholdat figyelnek.

A kertészeti cég a jövőben még inkább a környezettudatosság felé mozogna, tervezik, hogy a robotokat napelemes akkumulátorokkal működtetik majd, a terv egyelőre fejlesztés alatt van. A cél a teljes karbonsemlegesség. „Ha egy faiskola, ami alapvetően széndioxidot megkötő örökzöld babérmeggyet ad el, képtelen elérni ezt a szintet, akkor más sem képes rá.”

Kutatás-fejlesztési pályázatokon is szeretnének indulni, az egész faiskolát hatalmas tudás labornak tekintik, aminek fontos része a tudás megosztása a magánszemélyek és a szakemberek felé is.

Nem biztos, hogy kifizetődő

A módszer nemes, ugyanakkor üzletileg nem biztos, hogy kifizetődő. „Egy fenntartható faiskola piaci szempontból hülyeség. Senki nem fog azért többet fizetni, mert mi vadvirágos réten, pillangók között neveljük a fákat. Nem is tudjuk eladni a növényeket drágábban, de nem is ezért csináljuk.”

Vincze szerint a haszonnövények esetében talán a vásárlókat is jobban megmozgatná, hogy az árusított növények bio körülmények között cseperedtek fel, ám a faiskolában termesztett dísznövényeknél ugyanez csak egy-két ügyfélnek jelent olyan hozzáadott értéket, amiért hajlandó többet is fizetni.

Fél és egymillió forint között jön ki 24 ezer lyuk. Fotó: Magnolia Art Kertépítő Kft.

A Hári Tech Kft. egyelőre nem szeretné kommunikálni a pilotprogramban lévő robotok összegét, annyit azért elárultak, hogy a bérbeadás költsége 24 ezer lyuk fúrása esetén 500 ezer és 1 millió forint között mozog.

Összességében, a szakember szerint a biotermesztésre szánt robotok olcsóbban jönnek ki, nekik például nincs szükségünk külön gyomirtó, rotáló és permetező adapterekre sem.

Alapvetés lesz a robotizáció

Az elektromos fejlesztés mellett a cég most a víz fenntartható használatán is dolgozik, okosfejlesztésekkel (vízszondák, időjárás megfigyelő eszközök) vizsgálják azt, hogy

hogyan lehetne a mezőgazdaságban felhasznált vizet csökkenteni.

Vincze szerint a fenntartható mezőgazdaságban és a klímaváltozásban alapvető lesz a robotizáció, csak így tudjuk megőrizni a jó minőségű talajt a későbbi generációknak is.

„Akkor lennék elégedett, ha a faiskolát az unokáimnak magasabb ökológiai potenciállal adhatnám át, mint ahogy mi elkezdtük, mert akkor nem csak megőrizni, hanem javítani is tudtuk a természetes körforgásokon alapuló ökogazdaságunkat. A fenntarthatóság definíciója elvben pofon egyszerű, csinálni viszont sokkal nehezebb, mert el kell felejteni a rutint és új mentális modellen alapuló megértésre van szükségünk.

A jövő kertészeinek nem kapálni kell tudni, hanem a robotokat kell jól beállítani az érintőképernyőn és alapjaiban kell máshogy gondolkodniuk.

Borítókép: Magnolia Art Kertépítő Kft.