Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Luca Bravo / Unsplash

A visszanövő erdők a legjobb erdők – egy franciaországnyi lett belőlük az elmúlt 20 évben

Biztatóak a WWF által vezetett kutatás eredményei, de az erdőirtás mértéke még így is jóval meghaladja a természetes regenerációt. 

Jó hír a Földnek és az emberiségnek: 2000 óta egy franciaországnyi területű erdő nőtt vissza természetes módon, írja a BBC egy friss tanulmányra hivatkozva. A friss erdők akár 5,9 gigatonna szén-dioxidot is képesek megkötni, ez több, mint az Egyesült Államok éves kibocsátása. A kutatás során a WWF műholdképek segítségével vizsgálta meg, hogy hol vannak olyan területek, ahol bizonyos erdők emberi beavatkozás nélkül, vagy minimális emberi beavatkozással is regenerálódni tudtak. (Utóbbinak számít például a természetes fajok telepítése, az állatok elkerítése és az invazív fajok eltávolítása.)

William Baldwin-Cantello, a WWF munkatársa szerint az erdők természetes regenerálódása olcsóbb, hatékonyabb és a biodiverzitás fenntartása szempontjából is kedvezőbb, mint az erdők aktív telepítése.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az erdőirtás továbbra is évente több millió hektárnyi területet érint, jóval többet, mint amennyi regenerálódik.

Reményt jelenthet a brazíliai Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum területe, ahol a tanulmány szerint 2000 óta egy hollandiányi terület regenerálódott. Mongóliában 1,2 millió hektár erdőterület „született újjá”, de jelentősek a közép-afrikai és a kanadai fejlemények is.

A kutatást a WWF vezette, a Birdlife International és a WCS nevű szervezetek segítségével.

Borítókép: Luca Bravo / Unsplash

Oszd meg!