Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közösségi erdőket hozna létre a semmiből indult, de egyre népszerűbb magyar mozgalom

Bojár Iván András művészettörténész egy júliusi posztjával indult, ma már az egész országot behálózó mozgalom. A 10 millió Fa című kezdeményezés elindítói az előző (fél)év eredményeiről és az idei céljaikról tartottak sajtótájékoztatót ma Budapesten, az Eiffel Palace irodaházban. Tavaly 15 ezer fát ültettek, idén ennek a tízszerese, és közösségi erdők létrehozása a cél.

Lényegében a semmiből, egy posztból jött létre a 10 millió Fa nevű mozgalom, amelynek sztorijáról itt írtunk bővebben.

A központi Facebook-csoportjuk fél év alatt 35 ezresre nőtt, az alcsoportokkal együtt 50-60 ezer embert érnek el.

„A 2019-es évben fordulóhoz érkeztünk, ahogy eddig éltünk, az nem folytatható tovább” – kezdte beszédét Bojár Iván András, a mozgalom alapítója. Elmondta, hogy tavaly júliusban volt a Föld valaha regisztrált legmelegebb júliusa, a mozgalom alapításának napján pedig több más kezdeményezés is elindult. Két posztja körülbelül 700 ezer embert ért el, ennek eredménye ma a mozgalom és az azon belül létrejött 125 helyi közösség.

„Az egy dolog, hogy 10 millió fát ültetünk, de óhatatlanul edukálunk is. Az az 50–60 ezer ember, akihez eljutunk, ma már sokkal többet tud a fákról, sokkal többet tud az erdők működéséről, mint fél évvel ezelőtt. Engem is beleértve, mert én mondjuk pont semmit nem tudtam.”

A mozgalom alapítója hozzátette: „Jó, hogy sokan vagyunk és gyorsak vagyunk. Fél év alatt 15 ezernél több növényt tudtunk elültetni. Ebből 2500 alatt van a cserjék száma, szintén 2500 körüli a facsemete, de a többsége kétméteres kertészeti fa, a legjobb életesélyekkel.”

A tavalyi évben 15 ezer fát ültettek. 1 hektár területen körülbelül 800–900 darab előnevelt kertészeti fa vagy ennek tízszerese, 8000–9000 facsemete fér el. Eszerint a tavalyi ültetéseik területe körülbelül 12–13 hektár területet fed le, ami az indulás évében nem számít rossznak.

Az eredmények után elérkezett a lényeg, vagyis az idei célok bemutatása. Az alapító elmondta, hogy idén

a tavalyinál tízszer több, vagyis 150 ezer fát szeretnének elültetni az országban. Ez a mennyiség körülbelül 175 hektár, vagyis nagyjából két Margitsziget területet fed le.

(Ha megvalósul a 10 milliós vállalás, az 118 Margitsziget fás területnek felel majd meg.) Fontos, hogy nem különálló fákat, hanem közösségi erdőket szeretnének létrehozni a jelenleg még alacsonyan használt területen, amit nemcsak elültetnek, hanem a későbbiekben használnak is.

„A mi dolgunk az, hogy a klímavészhelyzet kérdéskörön belül jól definiáljuk a helyünket. Mi tudjuk azt, hogy nem vagyunk mindenhatók. Ők a politikusok, a gazdasági szféra, a pénzügyi világ szereplői, akik a nagy szén-dioxid-kibocsátó rendszerekre érdemi hatást tudnak gyakorolni.

Mi a szén-dioxid-kibocsátás következményeit tudjuk ellensúlyozni a faültetéseinkkel,

mert alapvetően klíma és a biodiverzitás védelme miatt ültetünk, nem azért, mert ültetni jó. Persze ültetni jó. És nem azért, mert a fák szépek, pedig a fák szépek. Hanem mert komoly bajban vagyunk és felelősséget érzünk ebben a helyzetben.”

Az eseményen bemutatták azt az új mobilappot is, amellyel az új ültetéseket könnyedén lehet regisztrálni, a későbbiekben pedig követni. A 10 millió Fa egyébként az év legkreatívabb kezdeményezéseit egy platformra helyező Highlights of Hungary idei jelöltjei között is szerepel.

Oszd meg!