Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zuckerberg visszavág: tilos bármit törölniük a Facebook alkalmazottainak az elmúlt 5 évből

Készülődik a Facebook a jogi hercehurcákra: egy belső e-mail alapján arra utasította alkalmazottait, hogy egyetlen belső üzenetet vagy dokumentumot se töröljenek az elmúlt öt évből.

Minden belső üzenetet és dokumentumot, ami 2016-ban vagy utána született, meg kell tartaniuk a Facebook-alkalmazottaknak, írja a Business Insider.

A cég az utasítást azzal indokolta, jelenleg komoly médiavisszhang középpontjában állnak a belső dokumentumok kiszivárogtatása miatt, emiatt pedig kormányzati vizsgálatok indultak meg a cég működésével kapcsolatban.

A tech óriás egyik képviselője a Business Insidernek azt nyilatkozta, a dokumentumok megőrzése e jogi folyamatnak a részét képezi.

A médiavisszhang annak köszönhető, hogy nemrég a cég több volt alkalmazottja beszélt arról, mennyire a szőnyeg alá söpri a vállalat a társadalmi jellegű problémákat. Közülük a legnagyobbat Frances Haugen vallomása szólt október elején, aki egy műsorban arról beszélt, a Facebook nem tesz jelentős előrelépést a gyűlölet, az erőszak és a félretájékoztatás ellen, és az ezt bizonyító dokumentumokat meg is osztotta a Wall Street Journallal.

Azóta az is egyre biztosabb, hogy a Facebook a januári capitoliumi zavargásokban is kulcsszerepet játszott.

Mark Zuckerberg Facebook-vezér a vállalat e heti negyedéves értékelőjén reagált a cégét és szolgáltatásait ért vitákra és PR-krízisre: szerinte „ami most megy, az koordinált törekvés arra, hogy kiszelektált dokumentumokkal fessenek hamis képet” róluk.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook hasonló utasításokat ad az alkalmazottaknak, a tavalyi trösztellenes per idején a cég arra kérte a dolgozókat, hogy ne beszéljenek az eljárásról.

A borítóképen Mark Zuckerberg / Fotó: Anthony Quintano / Wikimedia

Oszd meg!