Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Facebook

Lehet, hogy a Facebookot megrázza a kiszivárogtatás, de a profitja azért az egekben van

Minden várakozást felülmúlt a Facebook legutóbbi negyedéves profitja: a cég 9,2 milliárd dollár nyereséget könyvelhetett el, az október eleji szivárogtatási botrány ellenére is.

1,4 milliárd dollárral növelte harmadik negyedéves profitját a Facebook, ezzel elérte a 9,2 milliárd dollárt, írja a Business Insider. Ezzel jóval a várakozások felett teljesített, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban újabb botránnyal került a hírekbe a tech-óriás. A Facebook árbevétele 21,5 milliárd dollárról 29-re nőtt ebben az időszakban, az összeg nagy részét a hirdetések adják.

Újabb botrányok

A Facebook annak ellenére zárta kedvezően a negyedévet, hogy nemrég több volt alkalmazottja beszélt arról, mennyire a szőnyeg alá söpri a vállalat a társadalmi jellegű problémákat.

Közülük a legnagyobbat Frances Haugen vallomása szólt október elején. A CBS 60 Perc című műsorában az egykori alkalmazott belső dokumentumokra hivatkozva arról beszélt, hogy a Facebook nem tesz jelentős előrelépést a gyűlölet, az erőszak és a félretájékoztatás ellen. Haugen ezeket a dokumentumokat meg is osztotta a Wall Street Journal-lal.

A 37 éves, Harvardon MBA-t szerző adatelemző Haugen a Facebook „polgári integritás” csapatában dolgozott a téves információk terjesztése ellen, innen másolt le több ezer oldalt, ami arra utal, hogy a munkaadója a biztonság helyett a profitot részesíti előnyben.

A borítóképen Mark Zuckerberg / Fotó: Facebook

Oszd meg!