Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb Facebook-szivárogtatások mutathatnak rá a cég a Capitolium ostromában játszott szerepére

Múlt hét péntek óta újabb legalább számos amerikai híroldal cikkez a Facebooktól kiszivárogtatott dokumentumok alapján, melyekből várhatóan több sztorit is publikálni fognak az elkövetkezendő napokban, foglalja össze az Axios.

A szivárogtatás-sorozatot ezúttal The Facebook Papers névvel illette a sajtó, a belsős iratokat ismét az a Frances Haugen szolgáltatta, aki a The Wall Street Journal-féle The Facebook Files szivárogtatás-sorozathoz is, és aki néhány hete lépett a nyilvánosság elé.

Ahogy azt a New York Magazine és az amerikai Forbes is összefoglalja, a részben az Egyesült Államokbeli értékpapír- és tőzsdebizottság (Securities and Exchange Commission, SEC) számára is benyújtott céges dokumentumok szerint a Capitolium idén január 6-i ostroma során a tech óriás különleges bánásmódban részesítette a Donald Trumpot támogató sajtót, az amerikai elnökválasztás után részben feloldotta azokat az óvintézkedéseket, amelyeket még a dezinformáció megfékezésére vezetett be, az erősödő erőszakra pedig csak lanyha választ adott.

Ennek hatására tudtak egyre inkább megerősödni a Trumpot támogató Stop the Steal-mozgalom Facebook-csoportjai is, a dokumentumok szerint pedig a cég egyáltalán nem tett eleget ennek megakadályozására.

Ezért is kellett a capitoliumi zavargásokkor sürgősen vészintézkedéseket eszközölnie, hiszen akkorra már konkrét erőszakig fajult a közösségimédia-óriás enyhe moderálási gyakorlata. Ekkor tiltotta le a Facebook és más felületek az előző amerikai elnököt, mondván, Trump több üzenetében is erőszakra bátorította a híveit. Trumpot azóta sem engedte vissza se a Facebook, se az Instagram, se a Twitter, de a múlt héten hullt le a lepel saját, régóta ígérgetett közösségimédia-platformjáról.

Facebook-alkalmazottak kritizálják Zuckerbergéket

Január 6-án belsős kommunikációs felületeken utasította el Mark Zuckerberg alapító-ügyvezető és Mike Schroepfer technológiai vezető a Capitoliumnál történő agressziót, mire más Facebook-munkatársak nem kicsit felháborodottan reagáltak. Úgy látták ugyanis, hogy a cég vezetőinek nem kellene meglepődniük a fejleményeken, mert a helyzet eldurvulásához az ő nem megfelelő hozzáállásuk is kellett.

Üzeneteikben többek közt azt kifogásoljak, hogy lett volna elég idejük fellépni a gyűlöletcsoportok terjedése ellen, hiszen nem új keletű problémáról van szó.

A Facebookról a napok más miatt is a hírekbe került. Állítólag a héten kaphat új nevet a vállalat, elsősorban a már korábban megpedzegetett metaverzum-fejlesztési ambíciói miatt, egyes elemzők szerint viszont pont a céget ért kritikák miatt, hogy jobban elkülönítsék tőle a Facebookot mint terméket. A metaverzum koncepciójáról nemrég hosszabban is értekeztünk a Forbes.hu-n.

Borítókép: Evert Barnes / Wikimedia

Oszd meg!