Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Facebook

Zuckerberg szerint hazudnak róluk a botrányaikkal kapcsolatban

Mark Zuckerberg Facebook-vezér a vállalat e heti negyedéves értékelőjén reagált a cégét és szolgáltatásait ért vitákra és PR-krízisre: véleménye röviden, ahogy azt később saját Facebook-profilján is közzétette, „ami most megy, az koordinált törekvés arra, hogy kiszelektált dokumentumokkal fessenek hamis képet” róluk.

A „hamis kép” kifejezést használta Zuckerberg a hónap elején is egy, a Facebook-alkalmazottaknak szánt körlevélben, amit az alapító-ügyvezető szintén továbbposztolt.

A mostani negyedéves jelentés során Zuckerberg arról is beszélt, hogy náluk

„nyitott kultúrában” bátorítják párbeszédre és kutatómunkára az embereket saját munkájuk kapcsán, „piacvezető” eszközökkel tudják tanulmányozni szolgáltatásaik hatását, illetve „átláthatóságot” is gyakorolnak az eredmények tekintetében.

Zuckerberg szerint őket nem is a profit hajtja, hanem a társadalmi értékek, a szólásszabadság és a káros tartalmak elleni küzdelem. Hisz a nagyvállalatok átvilágításában is, a jóhiszemű kritika segíteni is tudna, de

szerinte az ő esetükben most nem ez történik, pedig ő korábban többször is a szabályozhatóság mellett állt ki, hiszen nem érzi, hogy ez vállalati hatáskör lenne.

Ami pedig a médiát illeti: róluk azt mondta, annak alapdinamikáin ők már nem tudnak változtni.

A Zuckerberg szerinti „hamis kép”

Frances Haugen, a nemrég nyilvánosság elé lépett szivárogtató és ex-Facebook-alkalmazott mindeközben az Egyesült Királyságban tesz tanúvallomást arról, mennyire nem hagy teret a Facebook a szabályozóknak a gyűlöletbeszéd és a platform ártalmas tartalmi ellen fellépni.

Haugen az, aki nemcsak a Wall Street Journal-féle The Facebook Files szivárogtatássorozathoz, hanem

a most már majdnem két tucat amerikai lapot is bevonó The Facebook Papers szivárogtatásokhoz is céges iratokat, belsős tanulmányokat szolgáltatott.

Nem véletlenül van tele a sajtó facebookos szalagcímekkel: pár hete még az Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásáról, most pedig már a cég a Capitolium januári ostromában betöltött szerepéről vagy a tőlük egyre inkább elforduló fiatal tinikről cikkez a világ.

Mindeközben volt ugyebár egy masszív leállása is a cég több közösségimédia-szolgáltatásának, ami mintha nem is október elején, hanem tavaly lett volna, annyira sűrűsödnek a történések.

Ezzel nem csak az volt a baj, hogy órákig elérhetetlenek voltak a platformok: ennél jóval mélyebb problémákra mutatott rá Zuckerberg fekete napja. Ennek ellenére a cég harmadik negyedéves profitja az egekben, ahogy az a már említett pénzügyi jelentés során is kiderült.

Borítókép: Facebook

Oszd meg!